Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

02dec14


A la independència, des de l'esquerra


Oriol Junqueras ha contestat l'oferta d'Artur Mas per anar junts a les eleccions constituents. El líder d'ERC li ha contestat amb una contraoferta, anar junts d'acord, però no barrejats i no encantar-se en convocar les eleccions. De fet, Junqueras no s'ha bellugat ni un millímetre i li ha deixat clar que ell vol arribar a la independència des de l'esquerra perquè vol la independència per "fer un país net i just".

Així, aquest vespre, Junqueras davant un auditori de 2,400 persones amb Mas a primera fila i amb gairebé 500 representants de la biosfera político-mediàtica-social catalana, i en el format que més li agrada, sense papers i a peu dret, ha proposat la seva fórmula per assolir la independència.

El líder d'ERC ha reclamat eleccions el més aviat possible, la màxima unitat, però d'acció, i no deixar escapar cap vot independentista. Una divisa que no passaria per una llista conjunta sinó per les llistes separades amb un objectiu comú: independència i un procés constituent. Cadascú a casa seu i Déu en la de tots, això és, junts però no barrejats.

Per en Junqueras, el bloc sobiranista hauria d'acordar cinc elements comuns per concórrer a les eleccions: candidatures que comparteixin una part del nom; un punt comú que fos de manera clara la independència: actes compartits de campanya; presència d'independents a les llistes i el compromís d'articular un govern de la màxima unitat possible. "Aquesta fórmula és la millor per la màxima unitat que no pas la unitat d'uns quants", ha reblat.

El camí del líder d'ERC passaria per, un cop celebrades les eleccions i assolida la majoria, el govern d'unitat "començaria a actuar com un estat independent"i bastiria un procés constituent amb un marc jurídic de transició i l'elaboració d'una Constitució que després seria refrendada pels ciutadans per un referèndum. "És la millor manera de negociar amb un Estat que ni tant sols ens reconeix com a part", ha assegurat Junqueras.

El plantejament de Junqueras és prou diferent al proposat per Mas i no només perquè deixa de banda la llista conjunta. El full de ruta del líder republicà incorpora el concepte constituent a partir de les primeres eleccions i només apareix el referèndum per aprovar la Constitució i no la independència. "Per què hem de refrendar dues vegades la independència si això no ho ha fet cap estat del món?", ha clamat.

Així mateix, per en Junqueras, aquest camí permetria combinar la "pluralitat i la diversitat" i ajudaria a què els indecisos "poc fervorosos de la independència s'apuntin al procés constituent perquè poden veure que el seu paper pot ser rellevant". "Posicions individuals en defensa del procés", ha afegit. Una premissa que li ha servit per tirar amb bala contra la corrupció, un dels punts dèbils de CDC. "Vull la independència per fer un país just i net", ha sentenciat per recordar que els diners del frau, la corrupció i l'evasió fiscal són els diners de les escoles dels nostres fills, els hospitals dels nostres malalts o els beneficis fiscals dels nostres empresaris".

Posades les condicions sobre la taula, Junqueras ha demanat a Mas que s'afanyi a convocar eleccions. "No deixem en mans dels nostres fills aquesta oportunitat",ha assegurat Junqueras per concloure que és "millor deixar el futur del país en mans dels nostres fills que no pas en un estat que no ens estima". Aplaudiments, crits de "president, president" i "independència". Junqueras ha baixat a l'escenari i al primer que ha saludat, al president de la Generalitat, que no ha fet cara d'estar sorprès per la contraoferta. Unitat sí, però d'acció.

[Font: Per Quico Sallés, Nació Digital, Barcelona, 02dec14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 08Dec14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.