Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

09feb15


Josep Tarradellas també va redactar una constitució catalana


El magistrat Santi Vidal, la sectorial de Juristes per la independència de l'ANC o les deu personalitats exteriors no són els únics que han bastit un projecte de constitució catalana per a Catalunya en els darrers cent anys. De fet, n'hi ha vàries però aquesta setmana ha sortit a la llum un esborrany d'un alt voltatge simbòlic: la que va redactar el president Josep Tarradellas el novembre de 1936.

Aquest document es troba a l'Arxiu Històric Militar d'Àvila i prové del decomís que va fer la Gestapo a París el 1940 de documents que el Govern exiliat va portar cap a França. Segons va explicar, Josep Cruanyes a Nació Digital, el professor Jordi Oliva no ha tingut accés al document físic però sí que ha pogut transcriure l'índex de les 22 carpetes de documents robats en les que es trobaria la Constitució.

La proposta de de Tarradellas era una constitució per fer de Catalunya un "territori independent antifeixista, en cas que la República perdés la guerra". El document estaria datat a novembre de 1936. Un document que s'emmarcaria en el Consell de la Generalitat antifeixista que va desgranar un programa de pràcticament d'un estat sobirà.

De fet, ho recull els dietaris de l'expresident Tarradellas que el professor Jordi Casassas va recollir en dos toms de la Crònica de la Guerra Civil a Catalunya Volums 1 i 2, (DAU Edicions 2009). En l'acta de la constitució d'aquell Consell s'escriu com objectiu i causa final : "Tots els elements polítics i socials que són representats en el Consell proclamen el reconeixement del dret dels pobles a regir la seva pròpia vida segons els principis de l'autodeterminació i són fervents defensors de les llibertats de Catalunya".

[Font: Per Quico Sallés, Nació Digital, Barcelona, 09feb15]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 11Feb15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.