Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

26feb15


El poder judicial evita l'expulsió del jutge Vidal però el suspèn tres anys


La divisió del Consell General del Poder Judicial s'ha girat en part a favor del jutge Santiago Vidal. El ple de l'òrgan de govern dels jutges ha evitat l'expulsió definitiva de Vidal de la carrera judicial, i l'ha suspès per tres anys. El promotor de l'acció disciplinària, Antonio Fonseca-Herrero, ha plantejat finalment una suspensió de sou i feina per tres anys del magistrat després que la majoria dels membres del CGPJ -12 contra 9- hagin descartat una de les dues faltes greus que se li imputaven per la seva participació en la proposta de Constitució catalana. Els vocals que han quedat en minoria i que volien expulsar definitivament Vidal han anunciat vot particular.

En principi, sobre Vidal pesaven dues faltes molt greus: l'"exercici d'activitats incompatibles" amb el càrrec de jutge i la "ignorància inexcusable" dels seus deures com a jutge, totes dues per haver impulsat la redacció d'una Constitució catalana. Tant el promotor de l'acció disciplinària com la fiscalia havien demanat l'expulsió de Vidal, de manera que, en ser el càstig més elevat, ha hagut de passar pel ple del CGPJ.

Finalment, el CGPJ ha retirat la falta d'incompatibilitat, però ha mantingut la d'ignorància inexcusable. Així, el poder judicial acusa el jutge de l'Audiència Provincial de Barcelona de vulnerar el deure bàsic de fidelitat a la Constitució i a l'ordenament jurídic. La resolució ja ha estat notificada a Vidal.

La llei orgànica del poder judicial estableix cinc categories de sancions per les faltes dels magistrats, i la que ha rebut Vidal és la quarta més greu. En concret, la llei preveu l'advertència, multes de fins a 6.000 euros, trasllat forçós a almenys 100 quilòmetres del destí on exercia fins ara, la suspensió fins a tres anys (que és la sanció que finalment ha rebut Vidal) o la separació o expulsió de la carrera judicial. A Espanya, només hi ha quatre precedents semblants al del cas del magistrat català.

[Font: Per Ángeles Vázquez i Marc Colomer, Ara, Barcelona, 26feb15]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 27Feb15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.