Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

31oct12


La Junta Electoral exigeix la "retirada immediata" de la campanya del govern


La Junta Electoral Central ja ha emès una resolució pel recurs que PSC, PPC, ICV-EUiA i Cs van interposar contra la campanya institucional de la Generalitat pel foment del vot en les eleccions al Parlament del 25 de novembre. El dictamen obliga a la Generalitat a procedir a la "retirada immediata" dels vídeos i les falques de vídeo que el govern estava difonent des de principis de setmana. A la resolució es destaca que la campanya que van denunciar els quatre partits de l'oposició respon a "un incentiu del vot no emparat per la legislació electoral". Tot i això, s'ha decidit no establir cap tipus de sanció contra la Generalitat.

El govern, doncs, haurà de retirar de forma immediata la campanya institucional que va posar en marxa dilluns passat per fomentar la participació a les eleccions del 25 de novembre. Amb l'eslògan Jo vaig votar, als anuncis hi apareixen diferents episodis com la manifestació del 77, els Jocs Olímpics, la votació de la Constitució del 78 o la manifestació de l'última Diada.

La Junta Electoral ha adoptat per majoria l'acord d'exigir-ne la retirada perquè els vídeos i falques radiofòniques "constitueixen una campanya institucional d'incentiu del vot no emparada per la legislació electoral".

La Junta Electoral Central resol així les denúncies contra la campanya que han presentat aquesta setmana PSC, PP i C's en considerar que la campanya és "deliberadament partidista", que està "al servei d'un partit" i que per tant constitueix un "atac a la democràcia".

La Generalitat, en canvi, havia defensat que la iniciativa recull "la pluralitat de visions que hi ha a Catalunya" i que el criteri per escollir els exemples que illustren la campanya no era la unanimitat, sinó la transcendència dels esdeveniments.

La JEC recorda que l'article 50.1 de la LOREG deixa clar que la Generalitat pot realitzar "una campanya de caràcter institucional destinada a informar els ciutadans sobre la data de la votació, el procediment per votar i els requisits i tràmit del vot per correu sense influir, en cap cas, en l'orientació del vot dels electors".

A més, afirma que les eleccions del 25-N estan regides pel règim jurídic espanyol, no per l'Estatut, ja que s'"ha mantingut l'aplicació transitòria d'aquest règim jurídic", i això és el que inclou l'article 50.1 de la LOREG. Segons assenyala, això es deu al fet que l'apartat 5 de la disposició transitòria quarta de la llei orgànica de l'Estat d'Autonomia disposa que "en tot allò que no estigui previst en la present disposició s'aplicaran les normes vigents per les eleccions al Congrés".

Les campanyes institucionals només es poden difondre als espais gratuïts dels mitjans públics

El dictamen de la Junta Electoral Central emès aquest dimecres a la tarda recorda també que l'article 50.1 de la LOREG estableix que les campanyes institucionals "únicament poden difondre's en espais gratuïts de mitjans públics".

D'altra banda, remarca que l'article 109 de la Llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya aprovada pel Parlament també assenyala que "les administracions de Catalunya, durant els períodes electorals, únicament poden fer campanyes de caràcter institucional destinades a informar els ciutadans sobre les dates en què han de tenir lloc les eleccions o el referèndum, el procediment per votar i els requisits i els tràmits del vot per correu". I estableix que "en cap cas poden suggerir, directa o indirectament, opcions de vot".

[Font: El Punt Avui, ACN, Barcelona, 31oct12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 05Nov12 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.