Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

24jul15


Margallo: "Si és necessari s'aplicarà l'article 155"


El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha assegurat aquest divendres que l'executiu espanyol farà "tot el que calgui fer" per reposar la legalitat a Catalunya en el cas d'una proclamació de la independència, incloent-hi la possibilitat d'aplicar l'article 155 de la Constitució que permet suspendre l'autonomia de Catalunya. "L'article hi és, i si és necessari que s'apliqui, s'aplicarà", ha sentenciat Margallo, que ha insistit que el seu govern "no tolerarà" en cap cas la independència de Catalunya. En tot cas ha assegurat que al seu entendre n'hi ha prou de portar una declaració unilateral d'independència al Tribunal Constitucional perquè aquest "la declari nul·la i sense cap efecte".

Margallo ha fet aquestes manifestacions en una entrevista a Onda Cero preguntat sobre si els missatges que es llancen des de Madrid respecte a la possibilitat d'aplicar l'article 155 de la Constitució acaben essent contraproduents i generant més independentistes.

Lluny de compartir aquesta tesi, Margallo ha insistit que la suspensió de l'autonomia és una de les mesures que consta a la Constitució.

Segons ha destacat, l'article 155 de la Constitució espanyola "està copiat de la Llei federal de Bonn de 1949" que "no ha estat titllada d'antidemocràtica per ningú" i en la discussió d'aquest debat "tots els que van intervenir van dir que era una garantia superior a l'exigible en un estat autonòmic

Amb tot ha recordat que fins ara el que s'han produït són només "declaracions d'intencions que no són recurribles davant els tribunals" però "l'Estat de dret té tots els recursos necessaris per restablir la legalitat vulnerada de forma gradual i proporcional".

"Vostè i jo som lliures perquè hi ha una llei que ens garanteix aquesta seguretat, i el primer que ha de fer un govern és això i evitar que es trenqui el consens social que es fonamenta a la Constitució espanyola", ha dit, perquè "pensar que Carme Chacón hagués de tirar de passaport per anar a veure els seus cosins d'Almería és quelcom que frega el disbarat intel·lectual".

La retirada del bust de Joan Carles I és "una mesquinesa"

Margallo també ha criticat durament la decisió de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de fer retirar el bust del rei Joan Carles I. Segons el ministre, és "una mesquinesa" perquè Joan Carles va "pilotar la transició i la senyora Colau està allà i ha estat elegida perquè la transició va tenir èxit, i Catalunya té un règim d'autogovern i de prosperitat com mai a la història gràcies a que es va fer aquesta transició".

[Font: El Punt Avui, Acn, Barcelona, 24jul15]

Tienda Donaciones online Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 30Jul15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.