Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

06set15


La carta «Als espanyols» de Mas manlleva el títol del primer manifest anticolonial americà de 1791


El títol de la carta publicada ahir al diari El País pel president de la Generalitat, Artur Mas, en resposta a Felipe González, titulada "Als espanyols", podria tenir un referent històric de fa més de dos-cents anys en la lluita de les colònies espanyoles.

No és la primera vegada que una declaració contra el domini de l'estat espanyol apareix sota un títol molt semblant: el 1791, el jesuïta Juan Pablo Viscardo, expulsat d'Espanya el 1767 per pertànyer a aquesta ordre, va redactar la "Carta a los españoles americanos" en què denunciava la presència colonial espanyola al centre i al sud d'Amèrica i cridava la seva població criolla a trencar la dependència de la Corona i a convertir-se en independents.

Aquest religiós va portar una intensa activitat política per aconseguir el seu suport en una operació militar contra les forces colonials espanyoles a Amèrica, però va fracassar en el seu intent de comprometre-hi Anglaterra. La "Carta a les españoles americanos" va ser publicada per primera vegada quan ja era mort, el 1799, en francès. Dos anys després, el 1801, va sortir en castellà.

Alguns historiadors consideren aquesta carta com el primer document independentista de la història de les colònies espanyoles, al temps que constaten la influència que va tenir en les dècades següents en la impulsió de la seva lluita, ja que va ser reimprès en diverses ciutats del continent, com Buenos Aires, Bogotà, Lima i d'altres.

En un dels seus passatges, a propòsit del règim jurídic i econòmic que patien els espanyols d'Amèrica, el text afirma: "Tenemos esencialmente necesidad de un gobierno que esté en medio de nosotros para la distribución de sus beneficios objeto de la unión social. Depender de un gobierno distante dos o tres mil leguas, es lo mismo que renunciar a su utilidad; y este es el interés de la Corte de España, que no aspira a darnos leyes, a dominar nuestro comercio, nuestra industria, nuestros bienes y nuestras personas, sino para sacrificarlas a su ambición, a su orgullo y a su avaricia".

[Font: Nació Digital, Barcelona, 06set15]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 07Sep15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.