Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

19set15


Mas-Colell recrimina a l'Estat que utilitzi la banca com a «artilleria» en contra de la independència


El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha titllat aquest divendres el govern espanyol d'"irresponsable" per fer una "pressió enorme" a la banca en contra de la independència de Catalunya i fer servir un sector "delicat" com el financer com a "peça d'artilleria" política. D'aquesta manera ha contestat al comunicat fet públic per l'Associació Espanyola de la Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi (CECA), que alerta sobre els "riscos per a l'estabilitat financera" que tindria "qualsevol decisió política que trenqués la legalitat vigent" i que "comportaria l'exclusió de la Unió Europea i de l'euro d'una part d'Espanya".

En declaracions a l'ACN, Mas-Colell ha dit que no li "estranya" el comunicat perquè el govern espanyol, segons ell, pressiona diversos sectors polítics i econòmics, però creu que el sector financer és una "peça clau" i "convé deixar-la fora de la política per no crear alarma". "Això ho sap tothom, i el govern espanyol també", ha reblat.

Mas-Colell no comparteix els arguments de l'AEB i la CECA i ha assegurat que si Catalunya és independent no quedarà fora de la zona euro: "No deixarem de cobrar ni pagar en euros, això està escrit en pedra". Considera que l'economia catalana és "sofisticada i desenvolupada", i compta amb un "gran mercat de serveis financers", cosa que "atreu negoci". Per això, opina que no faltaran institucions bancàries i financeres que voldran invertir a Catalunya.

De fet, segons Mas-Colell, seran els mateixos organismes, com La Caixa, el Banc Sabadell, el BBVA o el Santander els que voldran seguir implantats a Catalunya, on ja "competeixen intensament per créixer, i no ho deixaran de fer perquè Catalunya és un mercat interessant". "Hi haurà diversos bancs i els ciutadans estaran ben servits", ha apuntat.

"Els EUA no es preocupen per processos democràtics sinó pel Pròxim Orient"

Mas-Colell també ha opinat que la declaració del president dels Estats Units, Barack Obama, sobre la unitat d'Espanya "és el que ha d'oferir el govern nord-americà davant de les pressions" del govern espanyol. El conseller, que ha viscut molts anys als EUA, considera que el govern nord-americà no està preocupat per processos democràtics, sinó pels conflictes al Pròxim Orient, Iraq o Iran.

El conseller ha admès que els EUA prefereixen l'estabilitat, però assegura que el conflicte polític entre Catalunya i el govern espanyol no se l'han inventat els catalans.

[Font: Nació digital, Barcelona, 19set15]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 21Sep15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.