Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

12oct15


El feixisme mostra la cara més amenaçadora a la marxa del 12-O


Era molt fàcil identificar-los. A les onze del matí un grup de joves amb pantalons texans ajustats, samarretes negres, ulleres de sol i cara amenaçant s'han començat a concentrar al davant la porta de l'hotel Catalonia de plaça Espanya de Barcelona. Les banderes espanyoles preconstitucionals amb l'àguila de Sant Joan voleiaven entre d'altres ensenyes de símbols feixistes. El desplegament de Mossos d'Esquadra -s'hi podien comptar unes vint-i-cinc furgonetes policials- els mantenia acordonats i relativament tranquils.

Però la manifestació ha pres veritable força una mitja hora més tard, quan han arribat els dirigents de Democràcia Nacional i la Falange Espanyola, els organitzadors d'aquella marxa del "Día de la Raza". L'acte en "defensa radical d'Espanya i sense mitges tintes" havia de culminar en un mirador de Montjuïc, "un dels punts més alts de Barcelona on es pot respirar l'aire del nou vent del canvi" en paraules de Pedro Chaparro, vicepresident de Democràcia Nacional.

Chaparro, despullat de qualsevol simbologia "patriòtica" però vestit amb camisa de color blau, ha agafat el megàfon per començar a cridar proclames, degudament contestades pels manifestants: "España es una y no cincuneta y una", "Esta es la juventud que defiende España", "Donde estan, no se ven, los niñatos del PP", o "Gloria eterna a la gente de la Blanquerna", en referència als feixistes -entre els quals ell mateix- que van assaltar la seu de la Generalitat de Catalunya a Madrid en la diada de l'Onze de Setembre d'ara fa dos anys.

Cap a migdia, ja s'hi havien concentrat unes tres-centes persones i la marxa ha començat a desplaçar-se a través de l'avinguda Maria Cristina. S'hi podien veure tres capçaleres diferenciades: l'encapçalava el grup de Democracia Nacional, seguit de la Falange Espanyola. Les joventuts de Democracia Nacional tancaven la manifestació.

Crema d'estelades

El recorregut ha culminat a la plaça Sant Jordi, un dels espais de Montjuïc abocats a la ciutat. L'arribada dels manifestants ha estat acompanyada de la música que Vangelis va compondre per a la banda sonora de la pel·lícula 1492. La conquesta del paradís, el film de Ridley Scott sobre la "descoberta" del continent americà protagonitzat per Gerard Depardieu. Mentrestant s'ha encès una traca, s'han cremat bengales i han fet foc a tres banderes estelades així com una pancarta de la CUP. Mentre els manifestants esperaven l'inici dels parlaments, s'han habilitat parades de material on es podien comprar banderes, samarretes, clauers, postals de Francisco Franco o revistes polítiques com Cuadernos Patrióticos, revista de la acción juvenil espanyola.

Contra la Constitució i per la intervenció de l'exèrcit

Manuel Andrino, cap nacional de la Falange ha assegurat que "la unitat d'Espanya està per damunt de l'Estat i la Constitució". "Si els partits no actuen per aturar el separatisme, tindrem la legitimitat moral per agafar les armes, com ja vam fer el 1936", ha afegit. I després ha fet referència als "traïdors constitucionalistes" que avui també es manifestaven a plaça Catalunya, perquè la constitució espanyola "cal que sigui destruïda".

Després ha intervingut Pedro Chaparro, vicepresident de Democràcia Nacional."Hem de treure de la poltrona als senyors del PP, del PSOE i també als sobiranistes que defensen la permanència a la Unió Europea, un unió que ens imposa l'acollida de refugiats que són una amenaça als principis del cristianisme i de la unitat de la pàtria", ha dit. Els parlaments han acabat amb proclames contra els periodistes i especialment contra el fotògraf Jordi Borràs que els darrers anys ha aconseguit destapar la cara més fosca dels moviments feixistes a casa nostra: "Mireu al vostre costat per si teniu a Jordi Borràs i si el trobeu el podeu estomacar, però no gaire fort per evitar que us detinguin", ha afirmat Chaparro amb un to amenaçador.

[Font: Per Oriol Gracià, Nació digital, Barcelona, 12oct15]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 13Oct15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.