Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

13oct15


Joana Ortega: «No tinc cap consciència d'haver desobeït el Constitucional»


L'exvicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha comparegut aquesta tarda com imputada davant del TSJC. Ortega ha dit que "no té cap consciència d'haver desobeït el Tribunal Constitucional, ni d'haver dictat cap resolució injusta, ni molt menys d'haver comès cap irregularitat econòmica". Ha afegit que en una societat democràtica, donar veu als ciutadans es una obligació dels governs. Ortega ha afirmat que després que el TC emetés una providència el 29 de setembre del 2014 suspenent la consulta prevista, va donar instruccions d'aturar immediatament tots els expedients econòmics i actuacions administratives relacionades amb la consulta.

Va ser posteriorment, quan el president Artur Mas va anunciar un procés participatiu, es va preparar un dispositiu del tot diferent, gestionat per 42.000 voluntaris. Ortega ha recordat que "quan se'm va comunicar la providència del 4 de novembre, l'organització ja estava enllestida" i "no hi havia res que jo pogués aturar". Tampoc estava clar l'abast de la suspensió, i el gabinet jurídic de la Generalitat va demanar un aclariment al TC, "que mai va ser resolt". En cap moment, ha assegurat, van rebre cap aclariment de les resolucions de la suspensió. Ortega, que és també vicepresidenta d'UDC, ha dit que "assumeix la responsabilitat de l'organització del procés participatiu del 9 de novembre". El 9-N era un projecte de país i un compromís del Govern complint diverses resolucions del Parlament, ha explicat l'exvicepresidenta.

Ortega, amb un argumentari similar al de la consellera Irene Rigau aquest matí, ha dit que "el govern de l'Estat no va voler pactar els termes d'aquest acte de democràcia, però tampoc la va aturar". Ha recordat les paraules de Mariano Rajoy quan va dir que "el 9-N no és un referèndum, ni una consulta, ni res que se li assembli i no té cap efecte jurídic". L'exnúmero 2 del Govern ha afirmat que "no té cap sentit criminalitzar les actuacions polítiques democràtiques i pacífiques".

El TSJC ataca les concentracions de suport als imputats

Mentre declarava durant poc més d'una hora el TSJC ha emès un duríssim comunicat en el qual qualifica d'"atac a la independència judicial" les concentracions de suport a les conselleres i que, a banda de centenars de participants, han comptat la presència del Govern amb ple. Un avís de cara a dijous quan Artur Mas ha de comparèixer?

[Font: Nació digital, Barcelona, 13oct15]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 14Oct15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.