Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

27oct15


Junts pel Sí i la CUP volen debatre la declaració d'inici del procés abans del 9-N


Els representants dels grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP han entrat la proposta de resolució per tal que la cambra aprovi una declaració d'inici del procés constituent aquest dimarts. I s'ha fet d'aquesta manera per tal d'assegurar el que és una voluntat compartida: que el Parlament aprovi aquest text abans del 9 de novembre, data límit perquè es faci el primer debat d'investidura. Així ho han assegurat tant Junts pel Sí com la CUP en les seves respectives compareixences a la sala de premsa de la cambra.

Els dos grups han comparegut per separat. Primer ho ha fet la CUP -amb Albert Botran, Benet Salellas i Anna Gabriel- destacant que el fet de no incloure el terme de desobediència ha estat un gest "d'enorme generositat política"-. Posteriorment, ha estat el torn de Junts pel Sí amb Raül Romeva, Jordi Turull i Marta Rovira. I el que també han presentat ambdós grups com una voluntat compartida és el fet d'incorporar els diputats de Catalunya Sí que es Pot a la declaració.

Raül Romeva ha assegurat que la seva intenció, la de JUnts pel Sí, és d'"obrir" la declaració a "altres sensibilitats i espais" que puguin compartir "en essència els principis democràtics, les necessitats socials i la regeneració institucional". Un missatge que s'ha entés com una allusió als diputats de Podem, ICV, EUiA i la resta d'espais que els acompanyen. Per la seva banda, el diputat de la CUP Albert Botran ha explicat que s'ha deixat la declaració "oberta a noves incorporacions" i, referint-se explícitament a Catalunya Sí que es Pot, ha expressat l'esperança que els seus diputats se sentissin "reflectits" en el text.

Resposta irada de Coscubiela

Les bones paraules expressades per Junts pel Sí i per la CUP han rebut una resposta negativa, enèrgica i fins i tot irada per part del portaveu de Catalunya Sí que es Pot. Joan Coscubiela, que ha comparegut acompanyat de cinc diputats més, ha qualificat l'oferiment de la CUP d'"absolutament insincer" i ha insinuat que aquest grup està preparant la "pista d'aterratge" per acabar donant suport a la investidura d'Artur Mas.

El text de la declaració que aquest dimarts s'ha entrat al registre tampoc no agrada a Coscubiela perquè, segons ha assegurat, "ignora la situació d'emergència social" i també "pretén amagar la corrupció que afecta CDC i Mas". No només això, sinó que des de la seva perspectiva fa una "lectura tramposa dels resultats del 27-S i és una "declaració retòrica d'autoconsum". En clau de resum, ha assenyalat que "amb lleis de desconnexió, declaracions retòriques i paper mullat, no s'avançarà".

El to de Coscubiela i les cares de la resta de diputats de Catalunya Sí que es Pot mostraven un visible malestar amb Junts pel Sí però, sobretot, amb la CUP. Els diputats de la Candidatura d'Unitat Popular ja havien anunciat que tenien prevista una reunió amb els de Coscubiela i aquest ho ha confirmat, tot i que no ha concretat quan havia de ser més enllà d'aquesta setmana. L'enuig de Catalunya Sí que es Pot s'ha generat aquest matí, quan han sabut pels mitjans de comunicació, diuen, que s'entrava la proposta de resolució al registre.

Proposta alternativa

Per arribar a un acord, assenyala Coscubiela, es diu "al començament" i no "a taula servida". Des d'aquesta òptica, no és estrany que el dirigent d'ICV qualifiqui el text de "teatralització i escenificació". És per tot plegat que el seu grup presentarà una proposta alternativa que, confien, la mesa admeti a tràmit i es pugui debatre en parallel. El text, segons han explicat fonts del grup parlamentari, es podria presentar entre aquesta tarda i dimecres al matí.

La resolució que presentarà Catalunya Sí que es Pot pretén, segons Coscubiela, situar "amics a tots els llocs", en referència a l'estat espanyol. Està molt orientada, per tant, a esperar als resultats del 20-D, ja que en poden sortir "aliats" segons asseguren. En cas que després de les eleccions estatals es produís el "tancament" per part del parlament espanyol, assenyalen que la ciutadania catalana "s'hauria de mobilitzar". Com? Catalunya Sí que es Pot suggereix que es discuteixi "entre tots". En resum, que veient la llunyania d'aquests diputats, i l'enfrontament total per part de Ciutadans, PSC i PP amb la declaració independentista, el Ple extraordinari per debatre-la serà més que intens.

[Font: Per Pere Gendrau, Parlament de Catalunya, Nació digital, Barcelona, 27oct15]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 28Oct15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.