Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

09nov15


Mirades, banderes i tensió en el ple de la declaració independentista


Els "vells" del Parlament les han vist de tots colors, però avui alguns d'ells han quedat corpresos pel clima de tensió que han tastat en el ple sobre la proposta de ruptura. Han passat, més enllà del contingut de les intervencions i el resultat de les votacions, moltes coses noves. Ha sobtat que la intervenció de la dirigent de Ciutadans, Inés Arrimadas, hagi estat en la seva totalitat en castellà, de manera desacomplexada. Les referències patrioteres han estat constants en els discursos dels dirigents del PP i C's.

García Albiol ha acabat el seu parlament amb el crit de "Visca Catalunya! Viva España!", que l'orador ha dit abans que ho dedicava especialment a la presidenta de la cambra. Un diputat del seu grup, per cert, ha respost amb un fort "¡Viva!". Però si García Albiol ha abandonat la trona al crit patrioter, Inés Arrimadas ha començat esmentant les Corts de Cadis i la Constitució de 1812, que parla d'una "nación".

Les intervencions del PP i C's han tingut molts elements comuns, i tots dos han fet referències a la caiguda del mur de Berlín i al nou mur que, segons ells, els sobiranistes s'entesten a aixecar. García Albiol s'ha referit, en un moment donat, a les connexions televisives amb cadenes espanyoles. Ha estat aleshores quan ha començat a parlar en castellà.

Al final del ple, mentre la majoria aplaudia l'aprovació de la resolució, des del grup del PP han enarborat banderes espanyoles junt amb alguna de catalana. Des de la tribuna de convidats, Alicia Sánchez-Camacho també ha mostrat una "rojigualda". Glòries d'Espanya. Al seu costat, alguns punys alçats i celebració manifesta dels companys d'Antonio Baños.

Les mirades entre la CUP i Badalona

Hi ha hagut un "ple parallel", per tant, fet de gestos i mirades, Com les que han anat intercanviant durant tota la sessió diputats del PP i de la CUP. García Albiol i Anna Gabriel seuen a la mateixa fila, separada, això sí, per un passadís que avui sí que semblava un altre mur, però de gel. La mirada freda de l'exalcalde de Badalona xocava sovint amb una mirada més riallera de Gabriel. A la tribuna, algú comentava l'agressivitat gestual entre uns i altres.

També ha estat considerada "agressiva" la intervenció de Joan Coscubiela, molt tallant amb la proposta de Junts pel Sí i la CUP. A la tribuna es comentava que se li nota l'escola parlamentària madrilenya, on el diputat i sindicalista ha excellit en les seves trifulgues contra el govern del PP. "Aquesta serà una legislatura molt dura", ha sentenciat un periodista savi.

Mentrestant, al marge del ple, continuen les negociacions, que aquests dies han estat intenses però de les quals es fa molt difícil saber-ne res. I a banda dels diàlegs entre uns i altres, cada actor polític intenta preservar el seu espai. Algú de Junts pel Sí comentava aquest migdia, referint-se a les distàncies entre CDC i la CUP: "Ens trobem entre la FAI i la Lliga". Una bona frase.

[Font: Per Pep Martí, Nació digital, Barcelona, 09nov15]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 10Nov15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.