Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

10nov15


Tots els grups excepte Junts pel Sí rebutgen la investidura de Mas


Artur Mas, tal com s'esperava, no ha estat investit com a president. Tots els grups de la cambra catalana, excepte Junts pel Sí, han rebutjat la seva candidatura. D'aquesta manera, 62 diputats han votat "sí" a Mas mentre que un total de 73, també els de la CUP, han apostat pel "no". Ara, el debat d'investidura es trasllada a dijous quan se celebrarà la segona votació. En aquesta ocasió ja només és necessària la majoria simple -aquest dimarts calia majoria absoluta- però Mas continua sense tenir l'elecció assegurada. De fet, com a mínim, necessitaria que dos diputats "cupaires" li donessin suport i que els vuit restants s'abstinguessin.

La sessió es reprendrà dijous a les deu del matí i no hi ha elements, ara com ara, que facin pensar en un canvi. En altres paraules, no es registren moviments que permetin a Artur Mas fer-se amb la presidència de la Generalitat perquè els missatges que emet la Candidatura d'Unitat Popular continuen en la mateixa línia del que han fet arribar des que va començar la campanya electoral, a principis de setembre. Pel que diuen, l'únic que podria desencallar ara mateix la situació és un altre candidat, cosa que no és possible aquesta mateixa setmana.

Contrast de sensacions a Junts pel Sí

Pel que fa a Junts pel Sí, es perceben sensacions diverses. Fonts de la candidatura perceben una certa "escletxa", fruit del treball que es continua duent a terme i del que ha passat al ple, des que dilluns es va debatre i aprovar la declaració independentista pactada entre Junts pel Sí i la CUP. Malgrat que la candidatura de l'esquerra independentista constata certes cessions en el text, en petit comitè admeten que s'ha decantat al text en gran mesura cap als seus postulats. És això i l'accent social que ha marcat Artur Mas en les seves intervencions el que fan ser optimistes a diversos sectors de la principal coalició independentista.

No obstant això, hi ha altres sectors de Junts pel Sí, de la banda convergent, que suren en un mar de dubtes. Veuen que l'estratègia de pressió sobre la Candidatura d'Unitat Popular no està tenint els efectes que podien esperar-se en una negociació més convencional. I també tenen el temor a haver de cedir fins a extrems que no volien preveure en un inici. També hi influeix l'aspecte personal, ja que hi ha diversos quadres que han liderat polítiques criticades per la CUP en diversos camps i que, ara, veuen perillar la seva continuïtat en un futur executiu.

[Font: Per Pere Gendrau, Parlament de Catalunya, Nació digital, Barcelona, 10nov15]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 12Nov15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.