Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

11nov15


El Govern farà prevaldre l'«obediència» al Parlament a la del Tribunal Constitucional


El Govern farà prevaldre l'"obediència" al Parlament respecte al Tribunal Constitucional. D'aquesta manera, l'executiu català no pretén acatar la suspensió de la declaració independentista realitzada aquest mateix vespre per l'alt tribunal espanyol. Ho ha dit la vicepresidenta Neus Munté que ha assegurat que "continuaran treballant per complir el mandat sorgit del 27-S".

"Obeirem el Parlament de Catalunya"

"Nosaltres obeirem el Parlament de Catalunya". La vicepresidenta ha fet a un quart de nou del vespre la primera valoració del Govern sobre la suspensió per part del Tribunal Constitucional. Munté ha afirmat que "assumim l'obediència al mandat democràtic que emana del Parlament sorgit de les eleccions del 27-S". Ha manifestat, a més, la seva sorpresa per les declaracions de Mariano Rajoy sobre el risc que pateix la democràcia a Catalunya. "La democràcia gaudeix de molt bona salut a Catalunya", ha asseverat.

Munté no ha volgut ser més precisa però ha repetit diverses vegades que el Govern està obligat a obeir el Parlament. Ha acusat el govern espanyol "d'utilitzar la justícia i els tribunals contra la voluntat democràtica de Catalunya". Sobre la notificació del TC als 21 càrrecs, la vicepresidenta ha dit que no en tenen coneixement, que es rebrà a través del Parlament, i que en els propers dies el Govern farà unes valoracions més àmplies.

A preguntes dels periodistes, Munté ha reconegut que aquesta tarda s'ha fet una reunió a Palau amb membres de Junts pel Sí i la CUP, de la qual no ha donat cap detall, ja que "jo no hi era". Sí que ha dit que demà el president Artur Mas farà "un plantejament addicional" davant el ple de la cambra.

Advertència a Mas, Forcadell i 19 càrrecs més

El Tribunal Constitucional, reunit en sessió extraordinària, ha suspès la declaració independentista aprovada dilluns pel Parlament de Catalunya. A més, tal i com volia el govern espanyol, l'alt tribunal adverteix Artur Mas i Carme Forcadell de les conseqüències d'una eventual desobediència. Aquest fet, inèdit fins ara, s'amplia a un total de 21 persones entre els quals tota la mesa del Parlament i el conjunt del Govern.

El Constitucional tanca d'aquesta manera dos dies en què el govern espanyol ha mobilitzat amb caràcter d'urgència tres institucions -el Consell d'Estat, el consell de ministres i el ple del TC- per aconseguir deixar sense efecte jurídic el text. Ha assolit la decisió després de tres hores de deliberacions en un ple extraordinari on els magistrats han discutit si han de ser ells o no qui adverteixi el Govern i el Parlament de la possibilitat de suspensió en cas d'incompliment.

El recurs de l'Estat denuncia la vulneració de set articles de la Constitució

El recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol denunciava l'incompliment per part del Parlament de Catalunya de set articles de la Constitució i tres de l'Estatut de Catalunya, i assegurava que la declaració independentista suposa un "menyspreu absolut a l'estat de dret" i és "radicalment inconstitucional". En una segona part, el recurs demanava al TC que comuniqués explícitament de la suspensió cautelar del text a 21 noms propis del Govern i de la mesa del Parlament, a més d'advertir-los que si tramiten cap iniciativa independentista podran ser objecte de suspensió, d'acord a les noves atribucions de què disposa aquesta institució.

[Font: Per Pep Martí, Parlament de Catalunya, Nació digital, Barcelona, 11nov15]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 12Nov15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.