Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

11nov15


El govern espanyol aprova el recurs per tal que el Constitucional suspengui la declaració independentista


El govern espanyol, reunit en un consell de ministres extraordinari, ha aprovat aquest matí el recurs d'inconstitucionalitat contra la declaració independentista aprovada pel Parlament. Mariano Rajoy compareixerà finalment a les 12.25 des de la Moncloa. Abans, pocs minuts després del punt del migdia, l'advocada de l'Estat Marta Silva ha arribat al Tribunal Constitucional per registrar el text.

El recurs assenyala amb noms i cognoms 21 càrrecs de la mesa del Parlament i del govern d'Artur Mas que han de ser advertits de la suspensió de la declaració quan els magistrats l'admetin a tràmit, i reclama també al TC que imposi a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, al secretari general del Parlament això com al president de la Generalitat i a tot el seu consell de govern, entre altres, "la prohibició expressa" d'admetre a tràmit o promoure cap iniciativa -sigui del tipus que sigui- que tingui com a finalitat "donar compliment a la resolució suspesa". A més, vol que el TC els adverteixi que els suspendrà de les seves funcions si desobeeixen i que "procedirà per un delicte de desobediència".

Així consta a la petició que l'executiu espanyol va enviar aquest dilluns al Consell d'Estat i que forma la base del recurs que el consell de ministres aprovarà aquest dimecres. Segons el document la proposta de l'executiu espanyol "planteja sollicitar al TC que la providència de suspensió de la resolució que es dicti sigui notificada" a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, al president Artur Mas, "i en el seu cas a la persona que resulti nomenada com a conseqüència de l'acte d'investidura pel Parlament català".

Entre els que hauran de ser notificats també el vicepresident primer de la mesa, Lluís Corominas; el vicepresident segon, José María Espejo; la secretària primera, Anna Simó; el secretari segon, David Pérez; el secretari tercer, Joan Josep Nuet; la secretària quarta, Ramona Barrufet; i el secretari general del Parlament, Pere Sol. També caldrà notificar la suspensió expressament als membres del Govern Neus Munté, Francesc Homs, Meritxell Borràs, Andreu Mas-Colell, Irene Rigau, Boi Ruiz, Jordi Jané, Santi Vila, Ferran Mascarell, Jordi Ciuraneta, Felip Puig, Germà Gordó "i en el seu cas els qui resultin designats pel president de la Generalitat com a conseqüència de l'acte d'investidura".

A més, el govern espanyol demanarà al TC que en aquesta notificació "imposi a la presidenta, a la mesa i al secretari general del Parlament la prohibició expressa d'admetre a tràmit, ni per a la seva presa en consideració ni per al seu debat o votació, cap iniciativa, sigui de caràcter legislatiu o de qualsevol altre tipus, que directa o indirectament pretengui donar compliment a la resolució suspesa".

Una prohibició que fa extensiva "al president de la Generalitat i a tot el seu consell de govern" a qui vol que el TC imposi "la prohibició de promoure cap iniciativa legislativa o de dictar cap norma de rang reglamentari, o de realitzar cap altra actuació amb la mateixa finalitat" que la declaració suspesa.

Per últim, reclama també al Tribunal Constitucional que inclogui a la notificació una advertència expressa de la "suspensió de les seves funcions" si no acaten aquesta prohibició, d'acord a les noves atribucions de què disposen els magistrats, i que si ho fan "es procedirà per delicte de desobediència".

Reunió del consell de ministres i possible declaració institucional del rei

El consell de ministres s'ha reunit de manera extraordinària a les 10 del matí amb la presència del govern espanyol al complet. Posteriorment, a les 12.25, Rajoy realitzarà una roda de premsa per explicar l'aprovació del recurs d'inconstitucionalitat contra la declaració independentista. Mentrestant, el rei Felip VI de Borbó ha cancellat tota la seva agenda i podria fer una declaració institucional a l'entorn de les 12. La incògnita és si el Tribunal Constitucional es reunirà aquesta mateixa tarda -per suspendre la declaració tan bon punt admeti el recurs- o ho deixi per demà. Ahir ja es van trobar Mariano Rajoy amb Pedro Sánchez i el president amb el monarca espanyol.

[Font: Nació digital, Barcelona, 11nov15]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 12Nov15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.