Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

25nov15


El Tribunal Constitucional anul·la definitivament la Hisenda pròpia catalana


El Tribunal Constitucional (TC) ha tombat definitivament la Hisenda pròpia catalana. Concretament, ha declarat "institucional i nul" l'article 4 de la Llei 9/2015 que desplega l'Agència Tributària de Catalunya per a l'ordenació dels cossos tributaris d'adscripció exclusiva a l'agència. Prohibeix d'aquesta manera la incorporació directa de funcionaris d'altres cossos per a l'Agència Tributària.

La llei estipulava en aquest punt que poden optar al cos tècnic de gestors tributaris de la Generalitat, entre altres, aquells funcionaris de l'agència tributària espanyola amb destinació definitiva a Catalunya, fet que la Moncloa considerava que "exclou el dret d'accedir en condicions d'igualtat als interessats de la resta de l'Estat".

El TC conclou que l'article 4 és inconstitucional perquè segons la seva jurisprudència només es pot adquirir la condició de funcionari mitjançant convocatòries obertes i, per tant, "el legislador autonòmic no actua dins de les seves competències si regula supòsits d'accés a la funció pública en què la participació no sigui lliure" i, a més, en condicions "d'igualtat".

Segons els magistrats, l'article 4 establia un sistema de "proves restringides" d'accés a la funció pública i, per tant, contradeia el "caràcter obert" dels processos selectius que estableix la norma bàsica. "Tot plegat condueix a resoldre que les disposicions impugnades vulneren la competència atribuïda a l'Estat sobre el règim estatutari dels funcionaris", conclou.

L'alt tribunal ja havia suspès de manera cautelar aquest article el passat setembre durant la campanya electoral. Amb aquesta decisió va deixar sense efecte l'article 4 que ja preveia la integració voluntària dels funcionaris de l'Agència Tributària espanyola en els cossos superiors d'inspectors tributaris i tècnics de gestió de la Generalitat. Segons l'Estat, la llei de l'Agència Tributària vulnerava el dret que els ciutadans tenen a accedir en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics.

Després de la suspensió cautelar, la vicepresidenta del govern, Neus Munté, va recordar que es tractava d'una llei aprovada pel Parlament i que és clau per desenvolupar una "estructura d'Estat" com la Hisenda pròpia. La norma preveia que es poguessin integrar els funcionaris de l'Estat a la Generalitat. A tot això, cal afegir-hi que aquest passat mes d'octubre, el Govern havia obert el procés per incorporar inspectors a la Hisenda pròpia.

"L'intent més seriós de construir una hisenda pròpia en els darrers 300 anys"

El president de la Generalitat, Artur Mas, durant la presentació de la Hisenda pròpia, el passat 27 de juliol, va defensar que disposar d'una hisenda pròpia és l'única garantia perquè Catalunya gaudeixi d'un autogovern efectiu. "Aquest és l'intent més seriós de construir una hisenda pròpia en els darrers 300 anys. Estem apunt i estem preparats després d'aquests dos anys de feina. Tenim les idees i tenim les persones i ara calen les condicions polítiques per portar aquest projecte a la pràctica", va declarar.

[Font: Nació digital, Barcelona, 25nov15]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 26Nov15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.