Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

27nov15


El Parlament al·lega al Constitucional que la declaració de ruptura «no és vinculant»


El Parlament ha fet arribar aquest divendres al Tribunal Constitucional les al·legacions per oposar-se a la impugnació del govern espanyol a la resolució independentista. En el document, els serveis jurídics de la cambra defensen que, per al Govern, la resolució és una "simple instrucció indicativa per la que manifesta més una aspiració o desig que una disposició vinculant".

El Parlament interpreta que la declaració no genera "efectes jurídics", ja que no "obliga" formalment al Govern a complir-la, i se circumscriu únicament al debat polític. Indiquen, a més, que les resolucions no tenen la força legal per "anul·lar" l'aplicació del principi de legalitat i no es pot pressuposar que l'executiu incomplirà la llei tot i que una moció l'insti a fer-ho. La Constitució, recorden, no estableix límits al debat polític i permet defensar postulats inconstitucionals.

Legitimitat

La cambra catalana defensa en les al·legacions que la resolució se sustenta en els principis bàsics de "democràcia i pluralisme polític" i obté la seva legitimació en l'exercici del dret de participació política dels ciutadans, que el 27-S van atorgar una majoria absoluta de diputats a les formacions polítiques que defensaven l'inici d'un procés d'independència. "El suport ciutadà a aquests programes electorals ha donat com a resultat la configuració d'un Parlament amb majoria suficient per iniciar aquest procés", es destaca en el text.

En total, el Parlament presenta 12 al·legacions basades en el respecte a les funcions del Parlament i a la pluralitat política. Aquest divendres és, precisament, l'últim dia per fer-les arribar al TC, que ara disposa de 5 mesos per dictar sentència -tot i que podria prorrogar el termini. Si l'Alt Tribunal no decideix el contrari, la resolució independentista continuarà suspesa cautelarment fins que es dicti sentència.

[Font: Nació digital, Barcelona, 27nov15]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 30Nov15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.