Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

02des15


El Constitucional anul·la definitivament la declaració independentista del Parlament


El Tribunal Constitucional ha anul·lat definitivament la declaració d'inici del procés cap a la independència aprovada pel Parlament. La decisió, per unanimitat, ha estat una de les més ràpides de la història -va introduir-la aquest dimarts al ple- ja que fa la resolució es va aprovar el passat 9 de novembre. Dos dies després el TC va admetre a tràmit el recurs del govern espanyol i va suspendre cautelarment durant cinc mesos la resolució a l'espera d'una decisió definitiva, que s'ha produït aquest dimecres. A més, també va ordenar que es notifiqués nominalment a 21 persones la seva obligació d'acatar la resolució de suspensió, entre ells, el president de la Generalitat, Artur Mas, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa de la cambra catalana.

Els magistrats han acceptat els arguments proposats pel ponent de la sentència, el conservador Andrés Ollero, que va ser 17 anys diputat del PP, i han decretat que la declaració que va aprovar el Parlament ataca els principis bàsics de la Constitució i l'Estat de dret, com assenyalava el recurs de l'Estat. Els magistrats han emès sentència després de tres hores de reunió aquest dimecres en què han llimat el vocabulari fins a l'extrem per evitar que hi hagi errors d'interpretació o equívocs que puguin produir efectes col·laterals o que puguin alimentar el sobiranisme.

El Parlament va al·legar que la declaració no era "vinculant"

El Parlament va fet arribar divendres passat al Tribunal Constitucional les al·legacions per oposar-se a la impugnació del govern espanyol a la resolució independentista. En el document, els serveis jurídics de la cambra defensen que, per al Govern, la resolució és una "simple instrucció indicativa per la que manifesta més una aspiració o desig que una disposició vinculant".

El Parlament interpretava que la declaració no genera "efectes jurídics", ja que no "obliga" formalment al Govern a complir-la, i se circumscriu únicament al debat polític. Indiquen, a més, que les resolucions no tenen la força legal per "anul·lar" l'aplicació del principi de legalitat i no es pot pressuposar que l'executiu incomplirà la llei tot i que una moció l'insti a fer-ho. La Constitució, recorden, no estableix límits al debat polític i permet defensar postulats inconstitucionals.

[Font: Nació digital, Barcelona, 02des15]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 02Dec15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.