Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

06des15


ERC desmunta la Constitució espanyola


Dia 6 de desembre, dia de la constitució espanyola. Calia parlar-ne i Esquerra Repúblicana ho ha fet avui des de Sant Adrià de Besòs. L'aproximació teòrica a la carta magna ha estat diversa i fruit de la personalitat de cada un dels qui han intervingut. Des de la performance de les JERC, que han iniciat el que era el seu acte central de campanya rebregant els articles 8, 135, 155 i 159 de la constitució, fins a la classe d'història que ha ofert el president d'ERC, Oriol Junqueras.

El primer dels candidats en criticar "la constitució que no hem votat", segons l'han anomenat les JERC, ha estat el veterà diputat al Congrés, Joan Tardà, enumerant les "argolles" que conté: la preeminència de la llengua espanyola, la impossibilitat dels països catalans per articular-se tot i que "per la porta del darrera sí que ho permet a Navarra i Euskadi", la manca del dret a l'autodeterminació i la monarquia borbònica. "Als vostres avis i als nostres pares els van robar el dret a decidir si volien la legalitat republicana arrabassada per les armes o la monarquia patrocinada per un dels genocides més bèsties", ha defensat Tardà.

I un cop el candidat de Cornellà ha acabat de deslegitimar la Constitució, ha cridat "a les armes!". I en mig del silenci que s'ha fet a la plaça Guillermo Vidaña ha continuat: "a les armes electorals, ja m'enteneu...". Quin ensurt. I passant a un to més poètic ha conclòs: "Avui als segadors no els queden més armes que els vots".

Bola de Drac entra en campanya

Més centrat en el present, el cap de llista barceloní dels republicans, Gabriel Rufián, ha tractat de desmuntar el discurs dels que defensen la reforma constitucional. Després de recordar que fa "40 anys de la mort d'un dictador al seu llit", Rufián ha dit, amb to sorneguer, que el canvi de la Constitució "necessita dos terços del Congrés, una esquerra valenta, les set boles de drac, sang d'unicorn...".

Bromes a banda, el cap de llista republicà ha retret a l'estat espanyol que la norma fonamental no és "tan sagrada com diuen". "Ells són els primers que no la respecten i són els primers que recorden el 155 quan la gent vota", ha manifestat, per defensar que cal deixar de tenir "un estat en contra".

I, finalment, ha aparegut el Junqueras més didàctic. "Va, apunteu, els de la premsa", ha anat dient mentre explicava que de constitucions a Espanya "se n'han fet moltes i cada una l'han fet una mica pitjor", motiu pel qual ha sentenciat: "Cap esperança que la següent sigui millor".

Després de lamentar que el text constitucional del 78 contempli l'exèrcit com a "instrument de política interna", el president d'ERC ha acabat el seu discurs instant a l'Estat a reformar la carta magna si els ve de gust. "Sabem que necessiten en Son Goku, però en tot cas, si la volen canviar, nosaltres anirem fent la nostra, així ells també faran més tranquils la seva".

[Font: Per Isaac Meler, Nació digital, Barcelona, 06des15]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 15Dec15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.