Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

04dic12


Rigau avisa que "el govern ni vol ni pot aplicar" la llei educativa de Wert


La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha assegurat aquest dimarts que "el govern ni vol ni pot aplicar" l'avantprojecte de llei d'educació que el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, analitzarà aquesta tarda amb els consellers de les diferents comunitats autònomes i que el govern català no va conèixer fins ahir. Rigau considera és "l'ofensiva" més important "de la història" contra el model educatiu català i ha assegurat que, malgrat s'arribi a aprovar al Congrés dels Diputats, les escoles i instituts seguiran aplicant la llei educativa aprovada al Parlament i, després, ja serà el govern de la Generalitat qui farà front als possibles requeriments que puguin sorgir des de l'executiu estatal i la justícia.

En declaracions a Catalunya Ràdio i RAC1, Rigau ha acusat Wert de tenir "una fòbia" o "mania" personal contra el català i el model d'escola catalana perquè l'esborrany de la llei d'educació representa "la involució" a temps del postfranquisme i representa "la liquidació autonòmica i cultural", a més de ser "l'ofensiva més greu des del franquisme".

Rigau ha assegurat que aquesta tarda assistirà ala reunió amb Wert i amb la resta de consellers d'educació de les diferents comunitats perquè "he de donar la cara en nom del govern". "He de traslladar al ministre que mai a la història hi havia hagut una ofensiva com aquesta i que a més és inviable la proposta de xec lingüístic que dic jo perquè es pot complir", ha manifestat.

Constitucional

Rigau ha explicat que si la nova normativa s'acaba aprovant, la Generalitat la portarà al Constitucional, perquè ha recordat que l'esborrany tal com està no respecte l'article 3 de la Constitució sobre les llengües cooficials i que a més envaeix competències de l'Estatut.

"Rajoy va dir que volia establir ponts amb Catalunya, però els ha dinamitat" amb l'esborrany de la llei, que Rigau assegura que estava escrit abans de les eleccions catalanes, però que el ministre no ha fet públic fins ara. A més, ha criticat que els conseller d'Ensenyament del PP hagin van conèixer de l'esborrany aquest cap de setmana passat en una reunió a Toledo i que, en canvi, ella se'n va assabentar a través d'un correu electrònic.

El cost de pagar estudis en castellà

Rajoy també ha criticat que Wert obligui "per llei" a no cobrir una substitució fins passat deu dies i, en canvi, ara decideixi que sigui la Generalitat qui pagui l'educació en una escola privada de les famílies que volen que els seus fills rebin l'ensenyament en castellà, el cost del qual ha calculat que seria d'uns 600 euros per alumne.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 04dic12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 05Dec12 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.