Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

25des15


Justícia per Catalunya


Cap figura històrica no iguala el pes de Francesc Macià en la diàspora catalana. Ell va fer brillar els ideals republicans i independentistes que des de finals del segle XIX han estat hegemònics en les comunitats de catalanes disperses arreu del món, especialment les del continent americà, i la seva influència encara perdura. Per això, a partir de 1933, el dia de Nadal és diferent per a milers de famílies catalanes, especialment les de l'emigració i l'exili: Aquell dia, Francesc Macià va esdevenir un mite i un estel que encara ens assenyala el camí.

El deia de Nadal és un dia per passar amb la família. El record de les accions i les paraules de Macià, que va mantenir una relació intensa, afectiva i sincera amb els catalans de l'exterior, sempre es feien presents en les sobretaules nadalenques, en boca dels avis de recordaven les seves visites, les seves paraules, les anècdotes certes o imaginades. "Millor que en tots nosaltres, catalans de l'Amèrica llunyana i emancipada, viu en els vostres cors l'amor a la nostra pàtria gloriosa i dissortada; millor que en nosaltres, omple el vostre esperit l'anhel de veure rica i plena i lliure Catalunya; millors que nosaltres sentiu el desig bategant de mirar a la capdavantera de les nacions modernes la nostra nació", escrivia Macià als catalans d'Amèrica el desembre de 1919.

En trobem en un moment molt transcendental per a Catalunya. Tenim a les nostres mans fer realitat el somni de Macià i de tots els catalans que van abraçar els seus ideals. Sembla que el temps no hagi passat. Avui, en un nou aniversari de la seva mort, les seva sentència -recollida a la carta esmentada- ressona a cada racó del país: "Volem justícia per Catalunya: el reconeixement de la llibertat plena de Catalunya; el dret indiscutible de regir els seus destins".

[Font: Per Germà Capdevila, Nació digital, 25des15]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 28Dec15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.