Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

30des15


Mas adverteix la CUP que els «representants polítics» tenen «el deure de decidir»


Artur Mas ha fet, aquest 2015, el que és possiblement el seu discurs de Cap d'Any més polític. O, com a mínim, el que tindrà un impacte més immediat en un moment transcendental pel país. El president de la Generalitat en funcions s'ha dirigit implícitament a la Candidatura d'Unitat Popular per advertir que els "representants polítics" tenen "el deure de decidir". Això, quan només han passat tres dies des que l'assemblea nacional de la CUP que va acabar en un empat entre el "sí" i el "no" a la seva investidura, i poques hores després que la direcció del partit hagi remès als nuclis locals abordar novament aquest debat.

"Com a president de Catalunya, tinc molt present el dret a decidir del nostre poble, fonament de la nostra sobirania. Però també tinc molt present el deure de decidir

dels nostres representants polítics", ha assegurat Mas des del Palau de la Generalitat. Seguidament, ha destacat que tres mesos després de les eleccions, es continua pendent de formar el nou Govern, i que el dia deu de gener s'acaba el termini per tal de resoldre-ho. "Queda poc temps, i poc marge", ha conclòs el president.

El principal dirigent del país té clar que els escenaris, tant català com espanyol, són d'una "enorme complexitat", i aquests escenaris "obliguen a dialogar, a negociar i a pactar". La tasca no és fàcil, ja que es tracta de "decidir entre idees, persones i partits molt diferents". Ara bé, tal com ell mateix indica, la complexitat no allibera cap dels representants polítics sorgits de les urnes d'aquest "deure de decidir".

Bons desitjos per a Espanya

Artur Mas s'ha referit a la situació derivada de les eleccions del 20 de desembre a l'estat espanyol no només per destacar la complexitat de l'escenari que n'ha sorgit, sinó també per fer un toc d'atenció als dirigents estatals. "Aquells que en les darreres setmanes han fet mofa i escarni de la situació política catalana hauran d'aplicar en les seves pròpies cases la teràpia per resoldre aritmètiques de suma molt complicada", ha assenyalat el president de la Generalitat.

No obstant això, seguint la línia adoptada ja en anteriors ocasions, Mas ha expressat el desig que tant a Catalunya com a Espanya es trobi "la manera de tenir un nou Govern, i una estabilitat que permetin fer bona feina i complir els mandats rebuts a les urnes". Segons el president de la Generalitat, "a Espanya i a Catalunya li convenen governs estables, dialogants i oberts al pacte, cadascú des de la seva legitimitat democràtica".

El final del discurs, però, ha tornat a ser d'estricta actualitat catalana, i s'entén com una aposta, malgrat les adversitats, per l'entesa entre Junts pel Sí i la CUP. En aquest sentit, ha destacat que "Catalunya té clar que vol decidir el seu futur" i ha afegit que "tots" són "necessaris per fer-ho possible". "Seguir ignorant-ho o menystenint-ho no aportarà cap solució de futur", ha reblat adreçat-se als sectors, a banda i banda, més refractaris a l'entesa.

[Font: Per Pere Gendrau, Nació digital, Barcelona, 30des15]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 31Dec15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.