Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

02gen16


El consell polític de la CUP partirà d'un empat tècnic a les territorials


Les assemblees territorials de la CUP s'han reunit aquest dissabte i han reproduït un escenari pràcticament calcat al de l'assemblea nacional de Sabadell. Els membres de la candidatura han fet un esforç per blindar els resultats i deixar així més aire al consell polític que es reuneix a Barcelona. Per tant, les conclusions que se'n poden extreure no són a partir de dades exactes. Sembla, però, que el sí hauria guanyat per la mínima. Ara bé, si a això se li suma la posició del Grup d'Acció Parlamentària, partidari del no, desemboca en un empat tècnic.

El fet que la posició favorable a investir Artur Mas hagi guanyat per una diferència tan escassa en el conjunt del territori, i que el GAP decanti cap al "no", a la pràctica, fa que el consell polític es reuneixi amb els mateixos elements amb què va acabar la jornada de Sabadell. Una mostra del que ha passat al conjunt del país seria el resultat de la Catalunya Central, on hi ha hagut un empat de dos vots favorables a la investidura per dos contraris. Territorials com les de Girona o Ponent es decanten pel sí, però altres com la de Barcelona, són partidàries de la negativa a investir Mas.

Debat metodològic

La situació, tan ajustada, ha provocat molt debat intern dins de la candidatura. Fins ara, no s'havia hagut de ponderar el vot i organitzacions afins hi tenien participació. La nova metodologia, en un moment tan crucial, ha derivat en un estira-i-arronsa que, sumat al vot telemàtic i al fet que no es vulguin fer públics els resultats, complica molt extreure'n una posició clara.

El consell polític, per tant, parteix del que a la pràctica suposa un empat. Sobre la taula, hi ha dos escenaris. El de cinc vots favorables per part dels diputats a la investidura, i cinc de contraris, fet que comportaria anar a noves eleccions. L'altre és el de dos vots a favor i vuit abstencions, decisió que permetria a Artur Mas tornar a ser president però que traslladaria una posició crítica repecte al pacte assolit amb Junts pel Sí. Ara bé, és molt possible que s'acabi pactant una altra posició per part dels representants de la CUP al Parlament, i que aquesta faciliti a Mas ser president.

Sigui com sigui, tant l'escenari de dos més vuit com el que permetés investir Mas amb una altra fórmula, traslladen una posició crítica per part de la Candidatura d'Unitat Popular. I això, a mig termini, suposa una legislatura que no compta amb l'estabilitat parlamentària tan reivindicada per l'actual president en funcions. En resum, el consell polític de la CUP pot, molt probablement, acabar amb una decisió que desencalli la investidura. La pregunta següent és: per a què servirà i durant quant temps?

[Font: Per Pere Gendrau, Nació digital, Barcelona, 02gen16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 04Jan16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.