Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

05dic12


La comunitat educativa i els sindicats, en peu de guerra


L'educació és un sector ja tocat els últims mesos per les retallades, i l'anunci de la llei Wert no ha fet res més que crispar encara més els nervis. Els principals sindicats i la comunitat educativa en pes van reaccionar ahir amb contundència posant tot tipus de qualificatius a la iniciativa del govern espanyol. L'Associació de Mestres Rosa Sensat va llançar un advertiment: des dels centres escolars es continuarà lluitant pel català. "Ja poden anar dient coses, perquè els mestres, les famílies i la societat catalana no compartirà els seus criteris i continuarem fent el que fem des de fa molts anys", va declarar la presidenta, Irene Balaguer, fent així una crida a la insubmissió als protocols dictats des de Madrid i assegurant que l'alumnat domina tant el català com el castellà. La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC), que representa més de 2.000 AMPA, també va reaccionar en termes semblants. Indignació i rebuig són els adjectius utilitzats per qualificar l'esborrany del ministre, un esborrany que, al seu entendre, no respon a cap criteri pedagògic sinó "ideològic i de fanatisme" que pretén crear confrontació i divisió.

Sindicats bel·ligerants

Les reaccions de la FAPAC i dels mestres de Rosa Sensat van tenir la seva rèplica gairebé mimètica en els sindicats d'educació. Per USTEC-STES, el conflicte que genera el govern de Mariano Rajoy és d'una greu irresponsabilitat perquè, en un moment que la tasca als centres ja és prou difícil, l'executiu espanyol afegeix mesures totalment irracionals. El sindicat acusa directament Wert de voler desmantellar el sistema educatiu català i la immersió lingüística. Recorda que aquest és un model d'èxit des de fa més de 30 anys i fa una crida a tota la comunitat educativa a participar en totes les mobilitzacions que es convoquin per aturar la llei. En aquest sentit, tot i que encara no hi ha cap convocatòria oficial, ahir des de les xarxes socials se citava tothom qui no la comparteixi a una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona, demà a les dotze del migdia. Ahir a Tarragona ja es va fer una concentració que va aplegar unes 300 persones davant de la seu del PP.

Els arguments d'USTEC-STES són molt similars als que van utilitzar la resta de sindicats, com ara USOC i CCOO, que afegeix a la seva llista de greuges la concepció mercantilista i selectiva que manté l'Estat entorn de l'ensenyament. Per CCOO, l'esborrany està ple d'incongruències, com el fet que en un estat laic es reforci l'estatus de l'ensenyament religiós sobrepassant valors universals.

La intersindical STEI defineix la proposta de Wert com un atac ferotge al sistema educatiu públic, a les llengües pròpies i a les competències educatives a les comunitats autònomes, mentre que per la UGT suposa un torpede en la línia de flotació del català. "Serà necessària una resposta social que es correspongui amb les mesures que inclou, que podrien posar fi a la immersió lingüística, deixar el català residual a l'ensenyament i posar en joc la cohesió social al nostre país", conclou el sindicat.

No només des del món educatiu es va rebutjar la nova ingerència estatal. També ho van fer entitats catalanistes com ara Òmnium Cultural. La presidenta, Muriel Casals, que era a Brussel·les per explicar el procés català a Europa, va declarar que aquesta és una agressió també a la legitimitat democràtica catalana, i va afegir: "No podem tolerar-la de cap manera." O el jugador del Barça Carles Puyol, que va piular amb les etiquetes #wertgonya i #somescola.

[Font: Per David Brugué, El Punt Avui, Barcelona, 05dic12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 05Dec12 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.