Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

04gen16


Junqueras insta CDC i la CUP a seguir negociant


Oriol Junqueras ha demanat aquest dilluns tant a Convergència Democràtica com a la CUP que continuïn negociant per evitar unes noves eleccions i assolir un pacte per conformar un Govern abans del 10 de gener, data en què expira el termini. "El que hem de fer és no aixecar-nos de la taula de negociació, si queden cinc dies perquè hi hagi la possibilitat d'arribar a un acord, hem d'aprofitar tots els dies, hores i minuts per arribar a l'acord", ha sentenciat Junqueras.

Després de reunir-se amb la direcció del partit, el president d'ERC ha advertit que no hi ha "cap garantia" que uns nous comicis desemboquin en un escenari de més governabilitat. I preguntat diverses vegades sobre la possibilitat que Junts pel Sí proposi un candidat alternatiu a Artur Mas, s'ha mostrat ambigu: "No demanem a ningú que renunciï a res".

Crida a la responsabilitat

El que ha fet Oriol Junqueras, tal com entén la situació actual Esquerra Republicana, és una crida a la responsabilitat. "ERC demana a tothom que sigui tan responsable com sigui possible, tan responsable com cal, i que es tornin a asseure i en tornin a parlar", ha indicat. D'aquesta manera, ha respost a la negativa que va donar el consell polític de la CUP a la investidura d'Artur Mas, i a la defensa que ha fet Convergència Democràtica de la figura de l'actual president en funcions com el candidat per optar a la reelecció.

Junqueras ha afirmat, seguint aquest fil, que ara no és moment de parlar de les noves eleccions. Un dels principals arguments és que és preferible una entesa entre les candidatures independentistes abans que la "incertesa" que suposaria l'escenari d'uns comicis a principis de març. I és que, segons ha afirmat, s'assegura més l'estabilitat necessària per governar amb el panorama actual que no pas amb el que pugui sortir, davant el dubte a l'hora de fer pronòstics, d'aquí dos mesos.

Defensa de Mas?

Tècnicament, hi ha temps per negociar fins al cap de setmana, perquè fins i tot es podria arribar a convocar el ple d'investidura diumenge mateix. Ara bé, els dubtes apareixen sobre la manera de resoldre l'atzucac en què ha entrat l'estira-i-arronsa entre Junts pel Sí i la CUP després de la negativa expressada per la candidatura de l'esquerra independentista.

Junqueras s'ha mostrat ambigu sobre aquest apartat, i ha insistit una i altra vegada, davant les múltiples preguntes dels periodistes que han acudit a la roda de premsa convocada a la seu del partit, que tot passa perquè els negociadors es tornin a asseure a la taula.

Oriol Junqueras ha subratllat el "compromís" que va adoptar ERC integrant-se a Junts pel Sí, i també ha indicat que "no cal que ningú renunciï a res". Aquests dos missatges es poden entendre com un blindatge de la candidatura d'Artur Mas i, per tant, sense un moviment de la CUP no hi ha desenllaç que no passi per anar a unes noves eleccions.

Candidat alternatiu?

De la mateixa manera, el president d'ERC ha afirmat que estan "disposats a ajudar en la transversalitat als uns i als altres", missatge que es pot interpretar com la possibilitat que ell mateix acabés sent el candidat alternatiu de Junts pel Sí.

Durant les últimes hores, el també republicà i diputat al Congrés Joan Tardà ha fet piulades apostant per un canvi de candidat. "Sempre estic d'acord amb Tardà", ha assenyalat Junqueras tot afegint que les seves paraules i les d'altres membres del partit "expressen la voluntat de la gent d'aquest país d'explorar totes les possibilitats per arribar a un acord".

La conclusió de la roda de premsa d'Esquerra és que tot continua en suspens. O, com a mínim, no es pot concloure que l'únic desenllaç d'aquesta negociació, iniciada l'endemà del 27 de setembre, és la convocatòria de noves eleccions. Possiblement, la frase de Junqueras que resumeix la síntesi és la següent: "Si un gest d'ERC pot possibilitar l'acord, que ens ho diguin, ho farem tot per aconseguir aquest acord".

Caldrà esperar a aquest dimarts, moment en què Junts pel Sí es posicionarà des del Parlament i, sobretot, quan el president en funcions, Artur Mas, compareixerà al Palau de la Generalitat per explicar com veu l'escenari actual. Fins llavors, és difícil extreure'n conclusions rotundes.

[Font: Per Pere Gendrau, Nació digital, Barcelona, 04gen16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 05Jan16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.