Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

04gen16


Antonio Baños renuncia a l'acta de diputat per la CUP


Antonio Baños ha fet pública una carta en què explica els motius pels quals renuncia a l'acta de diputat i s'acomiada de la CUP. El motiu del seu adéu és que se sent "incapaç" de defensar la posició adoptada pel consell polític d'aquest diumenge. És a dir, el "no" a la investidura d'Artur Mas. Aquesta decisió és "discrepant amb les idees i objectius" amb els quals va decidir encapçalar la candidatura a les passades eleccions del 27 de setembre.

El fins ara candidat de la Candidatura d'Unitat Popular explica que el seu "pas" per la política "només tenia un sol objectiu". I aquest objectiu era que la legislatura esdevingués "la ruptura irreversible amb l'estat espanyol". A partir de la majoria independentista que es va assolir, s'havia d'iniciar aquesta ruptura "sense dilacions ni dubtes", i és per això que defensava l'acord amb Junts pel Sí i la investidura del seu candidat.

Prova de la tensió interna

Els rumors sobre la dimissió de Baños ja van començar a circular aquest diumenge, quan s'estava fent el consell polític de la CUP. El diari Ara va anunciar que el cap de llista contemplava fer un pas enrere, i al cap de poques hores s'ha confirmat. L'anunci del cap de llista és la prova més evident de la tensió que ha provocat tot aquest debat dins l'esquerra independentista, i de les conseqüències que pot tenir la manera com s'ha resolt.

Amb tot, el missatge de Baños no es pot interpretar com un comiat total de la política i de l'independentisme. En el quart paràgraf de la carta, es mostra "convençut que la República Catalana és l'únic camí per aconseguir la transformació social del país". En cas que es tornin a convocar eleccions, anuncia que no es vol deslligar de "l'enfortiment de la base social de l'independentisme" i que pensa seguir-hi "col·laborant".

Des de la Candidatura d'Unitat Popular, els seus dirigents han aprofitat la difusió de la carta per assenyalar que "respecten" la seva decisió i afegir que els sap "molt de greu". La decisió de diumenge, indiquen, ha estat de les "més difícils" que s'han hagut de prendre mai. "Hem escoltat i hem decidit", expliquen des de la CUP. Alhora, subratllen que "quan moltes veus són escoltades, el consens vol més sacrificis, més discussions" i consideren "només un altre revolt, el darrer de molts", la posició política adoptada respecte la investidura de Mas.

Carta de dimissió d'Antonio Baños com a diputat de la CUP

"Aquesta nota és per comunicar que renuncio a l'acta de diputat per la CUP-CC arran del Consell Polític del passat dia 3.

Aquesta decisió obeeix a motius estrictament polítics. Me'n vaig perquè em sento incapaç de defensar la postura adoptada majoritàriament aquell dia. Una postura política discrepant amb les idees i objectius pels quals vaig decidir presentar-me com a candidat a les eleccions del passat 27-S.

El meu pas a la política (tot plegat uns cinc mesos) tenia només un sol sentit i objectiu: Que aquesta legislatura fos la de la ruptura irreversible amb l'Estat Espanyol i que, a més, la construcció de la República es fes des d'un procés constituent popular i social.

Aconseguida la majoria independentista el 27-S, vaig entendre que el mandat explícit del país era encetar, sense dilacions ni dubtes, la ruptura amb l'Estat Espanyol. Per aquest motiu, jo em trobava entre els partidaris d'acceptar la proposta d'acord de JxS i votar la investidura del seu candidat. És evident que no he pogut o sabut complir aquest mandat i per això marxo, he d'admetre-ho, amb un sentiment de frustració personal molt viu que no puc amagar.

Dit això, estic convençut que la República Catalana és l'únic camí per aconseguir la transformació social del país i per això estic convençut que, si anem a eleccions anticipades, l'enfortiment de la base social de l'independentisme serà una tasca de la qual els que volem la República no ens podrem sentir deslligats i en la que també penso seguir col·laborant com he fet des que va arrancar el procés."

[Font: Nació digital, Barcelona, 04gen16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 05Jan16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.