Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

12gen16


L'Estat estudia impugnar la promesa de Puigdemont per no citar la Constitució


El govern espanyol estudia impugnar la promesa de Carles Puigdemont per no no fer cap referència a la Constitució ni a la monarquia espanyola. En aquest sentit, segons ha avançat l'ABC, han sol·licitat un informe a l'Advocacia de l'Estat ja que consideren que la fórmula té "aparença d'il·legalitat".

L'informe sol·licitat pretén que s'analitzi el fons de la qüestió i assenyali la millor via d'una possible impugnació, ja que el president català és una persona aforada. Si es confirma, es tractarà de la primera acció de l'executiu estatal després que Mariano Rajoy, en ple debat d'investidura, advertís que actuaria amb "fermesa i determinació per frenar qualsevol acte il·legal". Aquesta mateixa tarda hi ha tornat avisant que "no deixaria passar cap actuació" que suposi trencar Espanya.

Forcadell canvia la pregunta de prometatge

Puigdemont ha pres possessió prometent "fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament". Aquesta és la fórmula de pregunta que ha utilitzat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, saltant-se el protocol d'un reial decret, que estableix que un càrrec de l'administració ha de prometre "lleialtat al rei i guardar la Constitució". Davant la pregunta de Forcadell, Puigdemont s'ha limitat a dir: "Sí, prometo".

Precisament aquest migdia, el ministre Rafel Catalá, ha advertit que el jurament o promesa del càrrec de president no podia introduir "en cap cas" un element "que desvirtués el propi jurament o promesa" del compliment de la Constitució. "El compliment de les obligacions de la Constitució forma part de l'obligació legal que existeix", ha recordat.

[Font: Nació digital, Barcelona, 12gen16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 13Jan16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.