Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

12gen16


Carles Puigdemont promet el càrrec «amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya»


Carles Puigdemont ja és, a tots els efectes, el 130è president de la Generalitat de Catalunya. L'exalcalde de Girona i expresident de l'AMI ha promès el càrrec davant de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. I ho ha fet, a diferència dels seus successors, sense ni una sola referència a la Constitució espanyola ni tampoc a la monarquia ni tampoc a l'Estatut. Concretament, l'exalcalde de Girona l'ha promès "amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament".

L'acte, que s'ha celebrat al saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, ha començat uns minuts després de les set del vespre precisament amb unes breus paraules de Mas. Una hora abans, Puigdemont arribava a la plaça Sant Jaume i el president electe ha passat revista a la formació de gala dels Mossos d'Esquadra. Posteriorment, juntament amb la seva dona Marcela Topor, s'han reunit al despatx del ja "expresident".

Forcadell canvia la pregunta de prometatge

Puigdemont ha pres possessió prometent "fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament". Aquesta és la fórmula de pregunta que ha utilitzat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, saltant-se el protocol d'un reial decret, que estableix que un càrrec de l'administració ha de prometre "lleialtat al rei i guardar la Constitució". Davant la pregunta de Forcadell, Puigdemont s'ha limitat a dir: "Sí, prometo". De moment, el govern espanyol ja analitza si cal impugnar la fórmula.

Precisament aquest migdia, el ministre Rafel Catalá, ha advertit que el jurament o promesa del càrrec de president no podia introduir "en cap cas" un element "que desvirtués el propi jurament o promesa" del compliment de la Constitució. "El compliment de les obligacions de la Constitució forma part de l'obligació legal que existeix", ha recordat.

"Avui, més que mai, estem esperançats"

Puigdemont ha fet un discurs breu que ha estat seguit amb fredor -i pràcticament tensió- per part dels representants de l'Estat, encapçalats pel ministre Jorge Fernández Díaz i la delegada María de Llanos de Luna que han evitat aplaudir en cap moment de la cerimònia. El ja president a tots els efectes ha assegurat que "avui, més que mai, estem esperançats. "Ho farem molt bé", ha assegurat tot comprometen-se a "treballar, a implicar, a garantir i a explicar" amb l'objectiu d'eixamplar la base social del sobiranisme.

Les metàfores marines d'Artur Mas han protagonitzat, de nou, els discursos. El 129è president ha recordat la inscripció del timó que tenia en el seu despatx: "En moments difícils mirava la roda de timó amb la inscripció 'cap fred, cor calent, puny ferm, peus a terra'". Puigdemont, per la seva banda, ha admès que "ni és mariner ni sap metàfores" però, igualment, ha llegit un poema d'aquesta temàtica per simbolitzar el moment que viu Catalunya: "El més bonic del mar és allò que no hem navegat".

Mas "agraeix els serveis prestats"

Artur Mas ha volgut acomiadar-se del càrrec agraint el suport que ha rebut d'aquells que han col·laborat políticament amb ell, de les autoritats locals, del món associatiu i de la ciutadania al complet. "Jo sí us agraeixo els serveis prestats", ha remarcat en una clara referència al rei Felip VI, que ha evitat agrair-li els serveis prestats al capdavant del Govern en el decret de cessament fet públic aquest mateix dimarts. Les seves paraules han provocat una gran ovació entre els assistents a la presa de possessió, exceptuant els representants de l'Estat, que s'han mantingut impassibles als seus seients. Mas ha dit adéu amb una "enorme tranquil·litat d'esperit" i, fent servir una nova metàfora marinera, ha desitjat una molt bona "singladura" al 130è president de Catalunya, Carles Puigdemont.

[Font: Nació digital, Barcelona, 12gen16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 13Jan16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.