Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

14gen16


ERC presenta la petició per retirar la medalla d'or de Barcelona a la infanta


Aquest matí, el grup d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona presentarà al registre del consistori la petició formal perquè es retiri la medalla d'or de la ciutat a la infanta Cristina de Borbó. El cap del grup municipal, Alfred Bosch, ho anunciarà en una roda de premsa aquest matí.

Esquerra ha triat la mateixa setmana que ha començat a Palma el judici pel cas Nóos, que afecta de ple la infanta i Iñaki Urdangarin. Però els motius per prendre aquesta iniciativa van més enllà d'aquesta causa. La suma d'escàndols que han esquitxat la monarquia els darrers anys, el desprestigi en què ha caigut la institució i la insensibilitat que ha mostrat la Corona davant les reivindicacions catalanes han donat arguments als republicans per elevar la petició, que haurà de passar pel ple.

No és el primer cop que es fa aquesta proposta. El febrer del 2014, ICV ja la va plantejar al ple municipal, però aleshores només va recollir el suport d'ERC. CiU i PP s'hi van oposar amb l'argument que les acusacions contra la infanta no havien estat demostrades i que calia preservar la presumpció d'innocència. Ara, però, el context sembla més propici per la retirada del guardó. L'equip de govern que encapçala Ada Colau ja ha donat els primers senyals d'un canvi en la política sobre memòria històrica, que s'ha plasmat en la retirada de símbols monàrquics del consistori.

Cristina de Borbó va rebre la distinció l'octubre de 1997, just després del casament amb Urdangarin, que es va celebrar precisament a Barcelona. La distinció va ser una mena de regal de noces. Com passen els anys, i com canvien les coses! En aquella ocasió, l'alcalde Joan Clos va demanar als ciutadans que guarnissin els balcons de les cases per afegir-se a la festa nupcial de la monarquia d'Espanya. Aquests dies, infanta i marit han de donar comptes a la justícia enmig del descrèdit.

[Font: Nació digital, Barcelona, 14gen16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espańa
small logoThis document has been published on 15Jan16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.