Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

07des12


Defensa nega que hi hagi "soroll de sabres" a l'Estat pel procés sobiranista


El ministeri de Defensa ha desmentit les afirmacions que el tinent general Pedro Pitarch fa al seu bloc personal, on adverteix (i lamenta) que hi ha una corrent creixent d'opinió entre militars per intervenir Catalunya. Fonts de Defensa apunten a l'ACN que el militar fa les seves observacions en un bloc "personal" i que està a la reserva. I, segons informa Catalunya Ràdio, el ministre de Defensa, Pedro Morenés, nega que hi hagi un "soroll de sabres" a l'Estat pel procés sobiranista.

Pedro Pitarch va ser comandant general del cos de l'exèrcit europeu entre 2007 i 2009 i director general de Política de Defensa entre 2004 i 2006. Pitarch va publicar dimarts una entrada al seu bloc titulada "Latent 23-F" on assegura que ha sentit massa "disbarats" sobre el cessament del director de la revista Ejército i apunta que "creixentment, per la xarxa i als ordinadors personals de militars i retirats" estan circulant "missatges i documents gràfics incitant a saltar-se les lleis i la normativa vigent". Cal recordar que l'1 de gener el ministre Morenés va destituir el director de la revista Ejército, Ángel Luis Pontijas, per una editorial on criticava per pretensions sobiranistes d'Artur Mas.

Així doncs, el tinent general descriu un d'aquests missatges que circulen entre els militars, un power point sobre la proclamació de l'estat català per part de Lluís Companys que inclou la frase que s'atribueix al general Espartero, primer i a Azaña un segle després que "per a governar Espanya cal bombardejar Barcelona cada 50 anys". "L'autèntica intenció del lot", afirma, "es remata a la diapositiva que tanca la presentació on es descriuen diversos articles de la Constitució aplicables al cas".

Segons Pitarch, en aquests missatges apareixen referències constants a l'article 8 de la Constitució, que permet una intervenció a Catalunya, però cap a l'article 96 que assigna al govern espanyol "la direcció de la política interior i exterior, de l'administració civil i militar i la defensa de l'Estat". El que es promou en aquests missatges, diu "és anar per lliure".

Pitarch va oferir dijous al vespre i divendres al matí dues entrevistes a Catalunya Informació i Rac1 on apuntava que no hi ha cap possibilitat que aquestes pretensions es facin realitat però admet que li preocupa que l'estat d'opinió que transmeten aquests missatges es transmeti als militars joves.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 07des12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 10Dec12 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.