Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

29gen16


El govern espanyol usa per primera vegada la reforma del TC que permet suspendre càrrecs


Un pas més. Això és el que ha fet aquest divendres el govern espanyol contra dos elements del procés independentista català. Tal com ha anunciat la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, el que faran és demanar al Tribunal Constitucional que actuï per anul·lar la comissió d'estudis del Parlament sobre el Procés Constituent. "La creació d'una comissió d'estudis té efectes jurídics immediats", ha assegurat Sáenz de Santamaría, tot afegint que aquesta iniciativa "vulnera" el fet que es considerés "inconstitucional" la declaració del 9 de novembre.

Ara bé, el pas que fa l'executiu espanyol és ampli i, fins i tot, agressiu, ja que s'agafa per primera vegada a la reforma de la la llei del Tribunal Constitucional que permet suspendre càrrecs que no acatin les seves decisions. Apel·len a l'article 92 de la normativa, la que es va afegir a la reforma de l'any passat per dotar el TC de la capacitat de multar o suspendre els càrrecs públics que incompleixin les seves sentències. Ara bé, preguntada per aquest extrem, la vicepresidenta no ha volgut concretar si es persegueix la multa o la suspensió d'algú en concret.

Procediment "eficaç"

El que també ha assegurat Sáenz de Santamaría és que "no es pot donar legalitat a una comissió creada per estudiar un procés constituent que el Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional". Tècnicament, el que fa el govern espanyol, després de reunir el seu Consell de Ministres, és demanar al president, Mariano Rajoy, que plantegi un "incident d'execució de sentència". Es tracta, segons Sáenz de Santamaría, de buscar el plantejament processal "més eficaç".

A la pràctica, el que es fa des de l'executiu estatal és enllaçar la comissió d'estudis amb la declaració anul·lada del 9 de novembre i, considerant que la comissió desplega les línies de la declaració, demanen que s'anul·li. "Hi ha una voluntat deliberada d'incompliment d'aquest pronunciament i per això demanem que la comissió sigui declarada nul·la", indica la vicepresidenta espanyola.

El que també ha anunciat Sáenz de Santamaría és que demanaran al Consell d'Estat que remeti un informe urgent perquè, finalment, el Tribunal Constitucional actuï contra els "preceptes" de la conselleria d'Afers Exteriors que vulnerarien les competències exclusives de l'Estat en aquest àmbit. Segons la vicepresidenta, aquest departament "envaeix les relacions internacionals que corresponen a l'Estat".

[Font: Per Pere Gendrau, Nació digital, Barcelona, 29gen16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 01Feb16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.