Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

28gen16


La comissió sobre Procés Constituent es constitueix enmig d'una gran expectació


La constitució de la comissió d'estudi sobre el Procés Constituent ha generat una gran expectació avui al Parlament. Ha estat el plat fort d'avui -juntament amb la de Corrupció-, que veurà la formació de vint-i-set comissions al final del dia. No hi eren presents, tal i com havien anunciat, ni Ciutadans ni el PSC. El Partit Popular sí, però dels representants designats no hi eren ni Enric Millo ni Andrea Levy, substituïts per Santi Rodríguez i Esperança Garcia.

Muriel Casals és la presidenta de la comissió, però al rebutjar el PP la mesa proposada, amb Gabriela Serra (CUP) de vicepresidenta i Albano Dante Fachin (CSQP) de secretari, se'ls ha hagut d'elegir amb urna. Els representants populars, però, no han volgut participar en la votació.

Els membres de la comissió -que el govern espanyol ha recorregut al Tribunal Constitucional- per part de cada grup que participaran en les seves tasques assenyalen la rellevància política que tindrà. En formen part Jordi Turull i Marta Rovira per Junts pel Sí, Lluís Rabell I Joan Coscubiela per CSQEP, a banda dels qui ja formen part de la mesa. Muriel Casals ha dit que els treballs tindran lloc en un context "no pas fàcil, però interessant" i ha agraït la participació de tots, inclosos els qui discrepen de la seva formació. "Posem-nos a treballar", ha assegurat.

Esperança Garcia parla d'"amoralitat democràtica"

La diputada Esperança Garcia ha intervingut al final per subratllar encara més la seva oposició, titllant d'"inaudit" i d'"amoralitat parlamentària" que el Parlament crei una comissió que "dóna l'esquena a la majoria de catalans, que han dit que no volen la independència" i ha dit que ells representaran el 52% que no va votar per la secessió.

Joan Coscubiela ha respost Garcia dient que "no torni més a reivindicar-se com exponent del 52%, si vol, parli en nom dels qui l'han votat". Ha fet una crida a treballar en una comissió que és un espai per debatre i que la política és la confrontació d'idees des del respecte i la no bel·ligerància. Marta Rovira ha recordat que Enric Millo va acceptar a la junta de portaveus la comissió d'estudi. La presidenta de la comissió ha aixecat la sessió "en nom del respecte que ens tenim i ens tindrem".

Una de les escenes del moment ha estat veure -dos dies després del conat de crisi a Catalunya Sí que es Pot- com Coscubiela i Albano Dante Fachin departien molt cordialment abans que comencés la sessió. Això sí, amb Lluís Rabell entre ells.

Abans de la comissió de Procés Constituent s'ha constituït la de Corrupció, presidida per Benet Salellas. És juntament amb la de Governació, una de les dues que lidera la CUP.

[Font: Per Pep Martí, Parlament de Catalunya, Nació digital, Barcelona, 28gen16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 01Feb16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.