Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

28ago14


El suposat confident d'Espanya en el cas Pujol fuig d'Andorra


El seu nom encara figura a la bústia, però fa uns dos mesos que ningú no l'ha vist. Philip Bolich, el nordamericà resident a Andorra imputat en el cas Pretòria i que diverses informacions citen com el testaferro d'exdirigents de Convergència i confident de la UDEF en les investigacions sobre la família Pujol, ha marxat del Principat per refugiar-se a Portugal, on ha començat una nova vida. Així ho han explicat a Nació Digital diferents coneguts i amics que estan al corrent dels canvis. Bolich, que va abandonar el país dels Pirineus tot just abans de l'esclat del cas Pujol, tenia vincles amb la família de l'expresident català des dels anys setanta, perquè havia estat responsable de la divisió internacional de Banca Catalana i representant de l'entitat a Londres.

Bolich, nascut a Carolina del Nord el 1938, sembla haver sortit d'Andorra de forma discreta, de la mateixa manera que durant el temps que va viure al país (se l'ubica al Principat almenys des del 2006 i se'l relaciona amb Banca Mora, actual Mora Banc) va ser un resident que no va aixecar sospites entre els veïns, segons els diferents testimonis recollits per aquest mitjà, amb els quals compartia replà a l'edifici on vivia, al centre d'Andorra la Vella. Algunes de les persones que el tractaven el definexien com una persona "molt amable, educada i culta".

"Està feliç i content, començant de nou"

Una de les persones que assegura tenir-hi una amistat encara estreta, però que prefereix restar en l'anonimat, explica que parla cada dia amb ell i que en aquests moments, després de marxar d'Andorra, "està feliç i content, instal·lant-se a Portugal on està reconstruïnt una casa". Un canvi de residència que s'ha produït uns anys després que se li hagués aixecat el bloqueig dels comptes que tenia al país d'ençà que va ser imputat en el cas Pretòria pel jutge Baltasar Garzón, qui havia demanat una comissió rogatòria al Principat per poder prendre-li declaració. El desenllaç judicial de la seva imputació en el cas Pretòria, però, es desconeix.

La seva amiga i confident a Andorra -i tots els veïns corroboren aquesta amistat- prefereix ser prudent a l'hora de parlar d'aspectes privats de la vida de Bolich o de les qüestions judicials en les quals apareix implicat l'amic: "Parlo amb ell pràcticament cada dia, però jo sóc amiga seva i com a tal no em puc posicionar ni opinar sobre aquestes qüestions", explica a Nació Digital.

Segons informacions de premsa que han trascendit del sumari del cas Pretòria, Bolich apareix en les investigacions com el contacte a Andorra de l'exdirigient de Convergència Macià Alavedra i de la dona d'aquest, Doris Malfeito. De fet, els detalls que han estat publicats és que ell era una de les personses autoritzades en dos comptes d'una entitat bancària a nom de la dona de Macià i una altra persona que, a efectes pràtcics, serien d'Alavedra.

Segons El Periódico de Catalunya, Bolich i Alavedra haurien planejat el retorn a Espanya des d'Andorra de 300.000 euros que l'exdirigient convergent tenia dipositats al Principat i que volia recuperar sense declarar-los a Hisenda. Aquesta operació hauria estat interceptada finalment per la Guàrdia Civil i hauria precipitat les detencions.

Nega ser un delator

Els detalls sobre la vida i vinculacions de Bolich són escassos i difícils de determinar, més enllà de les filtracions de les investigacions judicials i policials espanyoles que alguns mitjans han publicat en els últims anys. Més recentment, el seu nom apareix com a confident dels serveis secrets espanyols en el cas Pujol i també en informacions vinculades al president de la Generalitat, Artur Mas, publicades el desembre del 2012.

És per aquest afer que es troben les úniques declaracions públiques de Bolich a la premsa, en concret al Diari d'Andorra, on es va defensar d'informacions aparegudes a Espanya que el presentaven com un dels penedits que hauria decidit col·laborar amb la policia espanyola. La col·laboració passava per revelar informació compromesa, com els suposats comptes de Mas i Pujol a Suïssa i una llista de banquers andorrans que haurien ajudat a netejar diners a canvi d'un 5% dels actius que es movien. Per a compensar-lo se li retiraria la imputació. En la mateixa notícia, Bolich declara que els diners li van ser desbloquejats el 2010.

L'exdirectiu de Banca Catalana va negar aleshores les acusacions i va comentar que no coneixia Mas, però sí Pujol i els seus fills perquè havia treballat a l'enitat financera propietat de la família de l'expresident. Tot i això, la resta d'informacions les qualificava de "ximpleries", però admetia que era "vell" amic d'Alavedra i que parlava amb ell "perquè li gestionava uns diners a la seva dona que estaven en un banc d'Andorra". Segons el relat de Bolich, Macià li preguntava "com anava evolucionant el saldo" i aquestes converses haurien estat enregistrades per la policia espanyola.

Entre els veïns de Bolich a Andorra la Vella pocs saben donar més detalls sobre els motius que han fet marxar el nordamericà cap a Portugal per refer la seva vida als 76 anys, tot i que alguns sí troben estranya la coincidència de l'esclat de l'afer Pujol i la seva sortida del país. Ahir a la tarda, els nous inquilins del pis on ha viscut el suposat delator dels Pujol a Andorra la Vella els darrers anys es trobaven fent la mudança. Preguntats per Nació Digital, no van saber dir res més que havia marxat a Portugal i que no sabien si se'l tornaria a veure més per Andorra.

[Font: Per Joan Antoni Guerrero, Nació Digital, Barcelona, 28ago14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 01Sep14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.