Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

05feb15


Xoc de trens entre Grècia i Alemanya: "No estem d'acord ni a discrepar"


Grècia i Alemanya han escenificat aquest dijous el xoc de trens que semblava inevitable. El ministre de Finances Alemany, Wolfagang Schaeuble, s'ha reunit aquest dijous amb el seu homòleg grec, l'economista Iannis Varoufakis, en la primera trobada cara a cara entre els governs de Berlín i Atenes després que les eleccions del 25 de gener donessin la victòria a l'esquerra alternativa de Syriza. Després que Scheuble afirmés en la roda de premsa conjunta que "ens hem posat d'acord a discrepar", Varoufakis l'ha contradit: "No estem d'acord ni a discrepar". Varoufakis ha afegit que no han parlat d'un calendari per al retorn del deute grec ni de la possibilitat d'una quitança, sinó només d'un programa "pont" que doni aire a les finances gregues fins al maig.

"Hem acordat discrepar", ha dit Schaeuble, que s'ha mostrat disposat a "trobar estratègies per donar més temps" al nou govern grec, sempre que "abordi la causa del problema". El ministre grec havia demanat "solidaritat" en una entrevista al matí a la cadena alemanya ARD: "Doneu-nos temps fins a finals de maig, fins principis de l'estiu per posar una solució sobre la taula que es pugui discutir amb els socis europeus".

La trobada s'ha produït unes hores després que el Banc Central Europeu tallés el crèdit als bancs grecs en un gest inesperat que complica el finançament del deute del país per al nou govern d'Alexis Tsipras, que dilluns ha de superar el vot de confiança del seu Parlament.

Berlín i Atenes continuen als antípodes pel que fa al seu model de sortida de la crisi: Alemanya exigeix la continuïtat del programa d'austeritat i que Grècia respecti tots els compromisos amb els creditors internacionals. L'únic punt en què els dos països semblen d'acord és en la voluntat del nou govern grec de taxar els oligarques i combatre l'evasió fiscal rampant al país.

A Alemanya hi ha poques veus favorables a fer concessions a Grècia. Una enquesta de l'institut demoscòpic FORSA revela que el 66% d'Alemanys està en contra que la UE arribi a un nou acord amb Atenes i reclama el compliment dels plans d'austeritat. Entre els electors del partit cristianodemòcrata, la CDU de la cancellera Angela Merkel, el 80% està en contra de rebaixar les exigències a Grècia. Però aquesta sembla ser una qüestió d'estat: entre els electors del socialdemòcrata SPD, que governa en coalició amb Merkel, aquest percentatge arriba al 71%.

[Font: Ara, Agéncies, Berlín, 05feb15]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

Informes sobre DESC
small logoThis document has been published on 06Feb15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.