Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

05mar16


Barcelona inaugura un monument en homenatge a Salvador Puig Antich


Barcelona ha inaugurat aquest dissabte un monument en record a Salvador Puig Antich a la plaça que porta el seu nom, situada al barri de Roquetes del districte de Nou Barris. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han presidit l'acte.

El 2 de març de 1974, a quarts de deu del matí, Antich va ser executat a la presó Model de Barcelona a 25 anys d'edat. Membre del grup llibertari MIL, havia estat capturat en el curs d'un enfrontament al carrer del Consell de Cent, de Barcelona, en el qual va morir un policia i ell va ser greument ferit. Acusat de la mort d'aquest agent, va ser jutjat en un consell de guerra sumaríssim, amb la manca de garanties jurídiques pròpia d'un règim dictatorial.

Forcadell retreu al govern espanyol no haver anul·lat el judici

Carme Forcadell ha retret al govern espanyol que no hagi revisat i anul·lat el judici a Salvador Puig Antich, com ha demanat el Parlament, i ha sostingut que és "una mostra més de la incapacitat de la democràcia espanyola per reconèixer els crims del feixisme".

En el seu discurs, ha afirmat que "el judici va ser una farsa" i la seva execució un crim esgarrifós que sintetitza l'essència del franquisme.

"Que les germanes hagin hagut d'anar a l'Argentina a buscar justícia hauria de fer caure la cara de vergonya als polítics espanyols", ha subratllat la presidenta del Parlament, que ha conclòs: "La vostra lluita és la nostra".

Colau reivindica la tradició anarquista de Barcelona

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat que, segurament, Puig Antich criticaria moltes coses del Govern de BComú a l'Ajuntament de Barcelona, però "segurament una mica de gràcia també li faria que haguéssim arribat aquí sense que ho volguessin els poders fàctics", ha dit.

Segons la seva opinió, Barcelona té una llarga tradició anarquista, anticapitalista i antisistema amb la qual ha assegurat que el seu govern se sent identificat i orgullós, i ha asseverat que igual que el seu govern "les memòries arriben i es preserven sense que ho vulgui cap poder fàctic".

Montserrat Puig: "No abandonarem la lluita"

"El temps ens donarà la raó, no abandonarem la lluita", ha assegurat la germana del jove llibertari Montserrat Puig, tot i que ha considerat que una part del que volien ja ho han aconseguit, perquè amb aquest monument - entre molts altres reconeixements - s'ha aconseguit donar a conèixer els seus ideals.

També han participat en la inauguració de la construcció -obra de l'arquitecte Nicolás Aparicio i de l'artista Cuartero- els tinents d'alcalde Gerardo Pisarello i Janet Sanz. L'obra va ser impulsada a proposta d'ERC en l'anterior mandat municipal, liderat per l'exalcalde Xavier Trias.

[Font: Nació digital, Barcelona, 05mar16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

Impunidad y crímenes franquistas
small logoThis document has been published on 07Mar16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.