Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

25des15


Mas replica a Felip VI que la majoria no pot «ofegar els anhels» de Catalunya


Artur Mas ha afirmat que "la majoria" no pot "imposar la veu i el vot" per "ofegar els anhels de la minoria que representa Catalunya". El president de la Generalitat en funcions s'ha referit així al missatge de Nadal de Felip VI en què va assegurar, sense anomenar Catalunya de manera explícita, que "la imposició d'una idea per damunt de la voluntat dels altres espanyols, només ens ha conduït en la nostra història, a la decadència, empobriment i aïllament". Mas ha fet aquestes declaracions al cementiri de Montjuïc durant l'ofrena anual davant la tomba de Francesc Macià, que avui fa 82 anys que va morir.

Tot i això, Mas ha volgut ressaltar que està d'acord amb la part del discurs del monarca que "apel·la al diàleg i al pacte". De fet, creu que la negociació i la concòrdia són més necessàries que mai quan hi ha situacions polítiques complexes.

El president en funcions no ha volgut opinar sobre l'assemblea decisiva de la CUP d'aquest diumenge, però ha demanat "mantenir viu" el somni de Francesc Macià d'una Catalunya independent.

Rufián, Forcadell i Castellà també critiquen el missatge de Felip VI

Mas no ha estat l'únic que ha criticat el missatge del monarca. El diputat electe d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha refelexionat que "és curiós que una monarquia hereva de la dictadura parli de decadència". A més, ha titllat "d'indecent" la imatge del rei "donant lliçons en un palau més gran" que la majoria de cases dels ciutadans. Així mateix, la presidenta del Parlament Carme Forcadell, que també ha assistit a l'ofrena, ha afirmat que el missatge de Felip VI està "en la línia de la monarquia uninacional i unilingüística".

Per la seva banda el dirigent de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà ha remarcat que "no és un dia per fer comentaris sobre el rei d'un Estat" que "hem deixat de compartir", ha assegurat, tot afegint: "Ara estem més pensant en la república catalana".

[Font: Nació digital, Barcelona, 25des15]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 28Dec15 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.