Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

29jun17


29 de juny: Catalunya i la impunitat franquista


Dies de contrastos. El Congrés dels Diputats celebrava ahir (amb les absències d'ERC i EH Bildu i les protestes de Podem, PDECat i PNB) els 40 anys de les primeres eleccions després de la mort de Franco. Hi havia el rei Felip VI, que va llançar un missatge contra el procés, però no el seu pare, Joan Carles I, que lamentava haver estat arraconat. Es va condecorar l'exministre Rodolfo Martín Villa, una de les cares del règim implicades en fets com la matança d'obres a Vitòria i després emblanquinat per la UCD.

La festa del Congrés contrasta amb l'aprovació, avui al Parlament, d'una llei que tindrà el suport de Junts pel Sí, PSC, CSQEP i la CUP per declarar il·legals els judicis del franquisme en tant que fruit d'una legalitat fonamentada en un cop d'estat, el de Franco i els seus generals el 1936. És un pas que hauria d'haver donat la democràcia espanyola, que va optar per un model d'impunitat i encara manté vigents condemnes a mort com les de Lluís Companys, Manuel Carrasco i Formiguera o Carles Rahola. El Congrés ha optat per simples condemnes innòcues al règim, sempre amb el PP posant-hi pegues o evitant votar-hi a favor. L'acte d'avui del Parlament dona pistes de quins poden ser els estàndards de la república que s'anticipa. Encara queda, però, camí per fer. Pep Martí recorda en aquest reportatge els quasi 64.000 consells de guerra que es van celebrar a Catalunya durant la dictadura feixista.

[Font: Par Ferran Casas, Nació digital, Barcelona, 29jun17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 30Jun17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.