Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

07ene14


La infanta Cristina, imputada


El jutge José Castro ha decidit finalment imputar una de les filles del rei d'Espanya, la infanta Cristina, per delicte fiscal i de blanqueig de capitals. Està citada a declarar el 8 de març als jutjats de Palma. Tot plegat, en el marc del sumari per suposada corrupció del "cas Urdangarin", també conegut com a "cas Nóos", , en què s'investiguen els presumptes desviaments de gairebé sis milions d'euros dels pressupostos públics cap a les butxaques del duc de Palma i gendre del rei Joan Carles, Iñaki Urdangarin, i del seu exsoci Diego Torres.

Cristina ha estat imputada tot i l'oposició formal de la fiscalia espanyola, argumentant que els indicis són "simples conjectures o sospites que no constitueixen elements vàlids d'imputació".

Durant la instrucció del cas, tant la seva declaració de renda com la del seu marit, Iñaki Urdangarin, van posar-se sota sospita. El jutge Castro va proposar-se investigar si eren constitutives de delicte fiscal, en tant que s'hi plasmava que Urdangarin havia multiplicat per 18 el seus ingressos en tan sols set anys a partir dels tractes que Nóos havia realitzat amb els governs populars del País Valencià i les Illes.

Tot amb tot, en un gest públic inèdit, el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va assegurar obertament que no existia cap indici de delicte en l'actuació de la infanta Cristina en el desviament de fons públics a l'Institut Nóos, propietat d'Urdangarin.

Al juliol, la infanta va anunciar que es traslladava a viure amb els seus fills a Ginebra, a Suïssa. Per bé que el moviment es va atribuir a un intent de rebaixar la pressió social, la Casa del Rei va assegurar que el canvi de residència a la capital de Suïssa es devia a raons exclusivament laborals.

Meritòria del màxim reconeixement barceloní

Es dóna el cas que Cristina de Borbó és la setena persona en la línia successòria al tron d'Espanya, i ostenta la Medalla d'Or de Barcelona, la màxima distinció que atorga l'ajuntament de la capital catalana. Ara per ara, cap dels partits polítics del consistori no es plantegen revocar-li-la.

[Font: Nació Digital, Barcelona, 07ene14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 07Jan14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.