Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

15oct13


La querella d'ERC acusa l'Estat de silenciar el franquisme


"L'Estat espanyol, durant el franquisme i en democràcia, ha mantingut una actuació, ja sigui per acció o omissió, per ocultar i silenciar els delictes que denunciem." Aquest és l'eix troncal de la querella que avui ERC presentarà a l'Argentina per l'assassinat de Companys i que formarà part del procés que ha obert la jutgessa Maria Servini per investigar els crims de la dictadura.

La denúncia dels republicans considera que l'Estat va cometre "crims contra la humanitat" i manté que la justícia argentina ho pot investigar emparant-se en la justícia universal. En l'exposició de motius, ERC recorda fil per randa com es va cometre la detenció i l'assassinat de Lluís Companys i inclou un llistat de 45 alcaldes i dos diputats del seu partit que també van ser afusellats. "La mort del president Lluís Companys serà el símbol que l'Estat espanyol continua creient que té el dret de conquesta sobre Catalunya fins que les seves institucions no demanin perdó", hi afegeix el text.

En aquest sentit, posa nom i cognoms als representants espanyols que han contribuït a la "passivitat" contra la dictadura: tots els presidents espanyols, com Adolfo Suárez, Felipe González o José Maria Aznar; tots els ministres de l'Interior, com ara Manuel Fraga i Rodolfo Martín Villa -que van tenir "responsabilitats en la repressió franquista"-, o tots els fiscals generals com Cándido Conde-Pumpido o Eduardo Torres-Dulce, entre d'altres. Tot i això, ERC no fa cap acusació en concret i, com a proves, es limita a demanar que els governs espanyol i alemany aportin els arxius del cas als jutjats argentins i també que declarin alguns testimonis, com ara el diputat d'ERC Joan Tardà o els historiadors Quim Torra o Josep Alert. "La fase d'imputacions vindrà després. Primer la jutgessa ha d'investigar", insisteixen des d'ERC.

La presentació de la querella coincideix avui amb el 73è aniversari de l'afusellament de Companys i, com és tradició, el govern, el Parlament, l'Ajuntament de Barcelona i els partits li retran homenatge al cementiri de Montjuïc. També hi participarà, convidada per ERC, la filla de Ramon de Colubí, l'advocat que va defensar Companys en el consell de guerra.

[Font: Par Marc Bataller, El Punt Avui, Barcelona, 15oct13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 15Oct13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.