Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

19jun17


La Generalitat obre al Pallars la primera fossa comuna de la Guerra Civil


La Generalitat ha iniciat l'obertura de la primera fossa comuna de la Guerra Civil al municipi de Figuerola d'Orcau, a la comarca del Pallars Jussà, tal com es desprèn del Pla de Fosses presentat pel Govern al gener. Els resultats d'aquesta primera prospecció es presentaran el dimecres. Així ho ha anunciat el conseller de Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva, en una entrevista del 3/24, en què ha desvetllat que la Generalitat ja ha iniciat l'obertura d'una fossa comuna al Pallars Jussà.

L'únic municipi en el qual es localitza una fossa comuna recollida en el Pla de Fosses és Figuerola d'Orcau, ja que les actuacions a Gavet de la Conca (Pallars Jussà) se centraran en la recollida de restes òssies en superfície, segons el Pla de Fosses. Romeva també ha avançat que la Generalitat té identificades més de 500 fosses comunes de la Guerra Civil i el franquisme i té com a objectiu efectuar 42 accions sobre aquestes fosses i restes ossis abans que acabi 2017.

En paral·lel a l'obertura de fosses comunes la Generalitat també treballa en un banc d'ADN en el qual identifiquen genèticament als familiars dels represaliats, la qual cosa permet crear dues bases de dades: una que agrupa dades dels familiars i una altra de les restes òssies, que permetrà creuar les dades que s'obtinguin per avançar en l'entrega de cossos als familiars.

Per a Romeva, aquesta acció permetrà a la Generalitat "contribuir a la recuperació de la memòria històrica i a consolidar un país i una societat de pau", a més d'assumir la responsabilitat històrica que els correspon, segons ell.

[Font: Nació digital, Barcelona, 19jun17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

Impunidad y crímenes franquistas
small logoThis document has been published on 20Jun17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.