Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

15mai13


Garzón no serà demà a Barcelona


El Festival de Cinema i Drets Humans ha suspès la conferència inaugurat de l'exjutge després d'una carta de reprovació de la Coordinadora Catalana per la Prevenció i Denúncia de la Tortura

Baltasar Garzón no serà a Barcelona el 16 de maig. Segons ha pogut saber Llibertat.cat, el Festival de Cinema i Drets Humans ha suspès la conferència inaugural que havia de pronunciar l'exjutge als Cinemes Girona. L'organització del festival també ha suspès la projecció del documental que havia d'acompanyar la conferència de l'ara advocat de Julian Assange, La tinta negra, de Sebastián Aràbia, un llargmetratge sobre la causa que Garzón va obrir contra els crims del franquisme.

En comptes d'aquest es projectarà #LaPlataforma, el documental, un treball dirigit per Jon Herranz que tracta sobre la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i la seva lluita en defensa del dret constitucional a un habitatge digne per a tothom.

El Festival de Cinema i Drets Humans ha anul·lat l'acte amb Garzón després que la Coordinadora Catalana per la Prevencio i Denuncia de la Tortura (CPDT) fes arribar una carta [pdf] al director del certamen, Toni Navarro, queixant-se que un festival sobre drets humans convidés un personatge amb una llarga trajectòria de vulneracions de drets bàsics i demanant-li que reconsiderés la seva decisió.

L'organització ha confirmat l'anul·lació de la visita de Garzón i ha argumentat que la decisió de convidar-lo va ser presa de forma col·lectiva amb els col·laboradors del festival. Els organitzadors creien que Garzón era "tot un referent a nivell internacional per la seva lluita contra la vulneració dels drets humans".

"Encobriment de torturadors"

A la carta enviada per la CPDT es recorda que des de l'Audiència Nacional espanyola Garzón "va instruir diversos sumaris contra persones d'arreu de l'Estat que van ser objecte de tortura", i que "no nomes no va fet absolutament res per investigar-ho, sino que va utilitzat les seves declaracions per a fer les acusacions contra aquestes persones". "Aquests fets situen aquest exjutge en una posicio d'encobriment de torturadors", manifesta.

La coordinadora també afirma que per part d'algunes organitzacions "la presencia d'aquest jutge en un acte relacionats amb els drets humans al nostre pais ha estat qualificada de molt greu per la seva responsabilitat sobre la repressio de moviments politics dissidents".

Festival reconegut per la Unesco

El Festival de Cinema i Drets Humans, que arriba enguanya a la 10a edició i que tindrà lloc del 16 al 26 de maig a Barcelona, ha estat reconegut per la Unesco com a referent en la lluita contra les diverses formes de discriminació i racisme.

El certamen pretén promoure i obrir espais per a la difusió i exhibició de treballs de cine que tractin la defensa dels drets humans i potenciïn el respecte per la Declaració Universal dels Drets Humans.

Dirigit per Toni Navarro i organitzat per l'entitat La Mirada Descoberta, l'esdeveniment acollirà l'exhibició de més de 100 pel·lícules de gèneres ficció, animació i documental que seran projectades als Cinemes Girona i Maldà. El programa es completarà amb múltiples activitats paral·leles com exposicions, taules rodones, mostres itinerants i tallers formatius.

[Font: Llibertat.cat, Barcelona, 15mai13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

Impunidad y crímenes franquistas
small logoThis document has been published on 23May13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.