Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

13oct13


Beatificats els 522 màrtirs sense ni un paraula per les víctimes de Franco


Ni una paraula per les víctimes de la repressió franquista durant l'acte de beatificació dels 522 màrtirs que l'Església ha organitzat aquest diumenge a Tarragona. El representant del Vaticà, el cardenal Angelo Amato, ha insistit en la seva homilia que els màrtirs religiosos "van ser víctimes d'una radical persecució religiosa que es proposava l'extermini de l'Església". "Eren germans que no tenien armes, no estaven al front, ni recolzaven cap partit, no eren provocadors", ha dit Amato. Enmig de la polèmica i les crítiques per l'enaltiment d'uns morts, i l'oblit d'uns altres, durant l'etapa de la Guerra Civil espanyola, l'emissari del Papa Francesc ha insistit en què l'Església "no busca culpables" i vol ser "la casa del perdó". "Res pot justificar la guerra, l'odi fratricida i la mort dels altres", ha assegurat.

Les autoritats eclesiàstiques han fet un nou intent de despolititzar les beatificacions dels 522 màrtirs espanyols, morts a l'etapa de la Guerra Civil, durant les homilies de l'acte que s'ha celebrat aquest diumenge al complex educatiu de Tarragona. Amato ha justificat que les morts dels religiosos van ser conseqüència "d'una radical persecució religiosa", fet que els va convertir en màrtirs en ser assassinats per l'odi cap a la seva fe. "No són caiguts de la Guerra Civil, no eren combatents, ni tenien armes", ha recordat Amato. "Els van matar perquè eren catòlics, capellans, seminaristes, religiosos que creien en Déu", ha afegit.

L'emissari del Papa ha demanat "pau, fraternitat i concòrdia" per a la humanitat. "Els màrtirs van desactivar les armes dels tirans i dels botxins, van vèncer el mal amb el bé. Ells són les profetes actuals de la pau a la terra", ha assegurat. Tot i les referències al perdó i a la reconciliació, no hi ha hagut paraules per a les víctimes de la repressió franquista, que a la mateixa hora eren homenatjats al cementiri de Tarragona per la Coordinadora per la Laïcitat i la Dignitat.

La Conferència Episcopal demana "harmonia" a Espanya

El president de la Conferència Episcopal espanyola, el cardenal Rouco Varela, ha tancat l'acte amb unes paraules d'agraïment als assistents i als organitzadors. També ha aprofitat l'assistència de nombroses autoritats polítiques, entre ells, el president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, alguns consellers de la Generalitat, el president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada, i les ministres de Justícia i Interior, Alberto Ruíz Gallardón i Jorge Fernández Díaz, per demanar que hi hagi "harmonia" a la societat espanyola. "Els catòlics no deixen de resar per les legítimes autoritats de manera que tots puguem conviure fraternalment en justícia, pau i llibertat", ha apuntat.

La celebració

La cerimònia de beatificació ha començat amb el missatge del Sant Pare Francesc i ha durat més de dues hores en què els més de 25.000 assistents han aguantat les altes temperatures d'aquest diumenge al migdia a Tarragona intentant protegir-se del sol. Tot i això no s'ha pogut evitar algun esvaïment i desmai, sobretot entre persones d'avançada edat. Durant la cerimònia s'han repartit les actes de beatificació dels 522 màrtirs i les seves relíquies. En les hores prèvies s'han fet diversos actes en què s'ha recordat la vida i obra dels nous beats. La litúrgia ha començat quan encara molts dels assistents estaven accedint al complex educatiu de Tarragona però finalment l'esplanada principal del recinte s'ha omplert de gom a gom.

[Source: El Punt Avui, ACN, Tarragona, 13oct13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

Impunidad y crímenes franquistas
small logoThis document has been published on 14Oct13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.