Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

28des12


La casa reial penja un discurs en què Joan Carles I lloa Franco


La casa reial espanyola va d'ensopegada en ensopegada aquest 2012, l'any que Joan Carles I va anar a caçar elefants a Botswana. I és que l'intent de modernització, que va començar amb la renovació, al setembre, del seu lloc web i amb l'obertura, fa una setmana, d'un canal a Youtube, no li ha sortit tal com esperava. En aquest canal de Youtube, que té el nom de CasarealTV, es poden visualitzar diversos vídeos d'actes oficials de la família reial espanyola, a excepció dels ducs de Palma, que no apareixen en cap perquè van ser apartats de l'agenda oficial l'octubre del 2011 arran de la imputació d'Iñaki Urdangarin en l'escàndol de corrupció del cas Nóos. A banda d'això, també s'hi troben tots els missatges de Nadal que Joan Carles I ha fet, incloent-hi el del 1975. En aquest, que ha tingut més de 20.000 visualitzacions, el rei d'Espanya lloa la figura de Franco i els símbols franquistes, i ho fa enaltint "les qualitats humanes" i "els sentiments plens de patriotisme" del dictador.

El monarca, que apareix assegut al costat de la reina Sofia i els seus tres fills, amb un betlem rere seu, hi inclou una declaració de tristesa per la mort del dictador. "L'any que acaba ens ha deixat un segell de tristesa, que ha tingut com a centre la malaltia i la pèrdua de qui va ser durant tants anys el nostre Generalíssim." Unes paraules que van seguides de tot un reguitzell de lloances. "El testament dirigit al poble espanyol és sense cap mena de dubte un document històric que recull les grans qualitats humanes i els sentiments de patriotisme, sobre els quals va voler [Franco] fonamentar tota la seva actuació al capdavant de la nostra nació."

En aquell discurs del 1975, el monarca parla també d'"unitat". "La unitat, necessària per aconseguir la fortalesa que tot el progrés demana", com en el missatge que ha fet el 2012, en què feia una crida a "integrar el que és comú per sumar forces". Un missatge similar també al del 1975 quan diu: "Els problemes que tenim al davant no són fàcils, però si ens mantenim units i amb voluntat ferma, el futur serà nostre." Aquest primer missatge de Nadal de Joan Carles I és l'únic de tots que tanca el vídeo amb els símbols franquistes de l'àguila en pedra (una versió abreujada de l'àguila de sant Joan que van agafar com a símbol el 1492 els Reis Catòlics i que incloïa, com la franquista, el jou i el feix de fletxes) i la bandera mentre sona l'himne d'Espanya.

[Font: El Punt Avui, Madrid, 28des12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

Impunidad y crímenes franquistas
small logoThis document has been published on 02Jan13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.