Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

14abr14


Pilar Urbano: «Tot està previst: la resposta al procés correspon a l'exèrcit»


La periodista Pilar Urbano ha publicat un nou llibre que ha irritat la corona i una classe política que vivia en el dolce far niente de la Transició. "La Gran Desmemòria. Lo que Suárez Olvidó y el rey prefiere no recordar" (Ed.Planeta, 2014), analitza i investiga el paper del rei 23F. La conclusió és clara: el rei Joan Carles tenia coneixement de l'Operació Armada, és a dir, del cop de govern per substituir Adolfo Suárez amb un militar que constituiria un executiu de "salvació nacional" amb noms de tots els partits.

Són 900 pàgines que expliquen tota mena de detalls. Fins i tot, qui i què sabien des de Catalunya d'aquesta operació. Urbano, amb el llibre, l'ha feta grossa i en aquesta entrevista recorda que l'Estat no té manies davant dels secessionistes. En aquest sentit, recorda el pla de Suárez per aturar militarment la independència d'Euskadi.

-Si em permet l'expressió, amb aquest llibre "Se ha liao parda"

-Sí, i s'ha intentat silenciar! Matar el missatger... però hi ha internet, sense fronteres.

-Té por?

-No, mai no n'he tingut, de por. Mai. Fins i tot, un dia em van intentar atracar amb una navalla i em vaig plantar! Quan em volen atacar, ataco l'atacant.

-I en aquest cas ha fet un atac de 900 planes.

-Si, però jo no he atacat. Ara, si m'ataquen a mi, he de respondre.

-Són 900 planes de "veritat".

-De "veritat". Tot allò que jo no tinc confirmat, no ho publico. T'admeto que tinc temptacions d'incloure una tesi atractiva però jo no hi caic, seria falsejar la història.

-Recollir totes aquestes històries i tots aquests testimonis...

-Tots els testimonis que recullo ho van viure i m'ho van explicar... Jo no he anat a cap tanatori ni a cap cementiri a buscar-los.

-Tots conclouen o fan concloure que el rei coneixia l'Operació Armada, una operació per fer caure Suárez del govern, i posar-ne un d'extraparlamentari.

-No és que la coneixia sinó que va nèixer al Palau de la Sarsuela -seu de la corona espanyola-. De fet, li la proposa el CESID -Centre Superior de Información de la Defensa- i l'anomenen un "corrector del sistema des de dins del sistema". Fer fora a Adolfo Suárez no per urnes, sinó a través d'una moció de censura i substituir-lo per un extraparlamentari, que sigui independent i, per descomptat, que sigui militar.

-Un "cop de govern" millor que un cop d'Estat, oi?

-Sí, perquè era un cop que no anava contra el sistema o contra el rei. De fet, neix a Sarsuela i un dels protagonistes principals, el general Milans del Bosch no hagués fet ni un sol moviment sense l'autorització del rei. Com tampoc no hauria bellugat ni un dit el general Alfonso Armada.

- Vostè va entrevistar Armada.

- Tres cops una vegada retirat, però durant el judici i sobretot amb seu l'advocat, hi parlava habitualment. Al capdavall, Armada té el seu propi llibre Al servicio de la Corona, en el que explica el que vol i també calla el que vol. De fet, són llibres que es complementen, com els Evangelis, potser no va ser on diuen però que Jesús va multiplicar pans, els va multiplicar... ja m'entén.

-Coincidències, oi?

-Exacte.

-Vostè s'ha llegit els 14.000 folis del cas 23-F.

-Un metre cúbic de paper, sí. Però aquests 14.000 només eren part de la instrucció, després hi ha el del judici. I és curiós com molts acusats o testimonis han perdut la memòria, com canvien dates, hores i llocs o bé no se'n recorden, fins i tot aquells que havien escrit un autèntic quadern de bitàcola del cop.

-Qui era l'Elefante Blanco?

-Qui havia d'imposar la legitimitat d'Alfonso Armada com a president de govern. L'autoritat militar que havia d'aparèixer en darrera instància per beneir el nou dirigent i el nou govern, -un govern que, per cert, cap dels noms que el composaven l'ha desmentit. Potser per això s'havia reservat la televisió per la nit...

-La televisió reservada??

-Sí, la televisió va ser protegida, no presa pels militars.

-De tota manera vostè ha convertit gràcies als testimonis i les informacions documentals, la conjectura en teoria...

-En teorema o llei (somriu).

-Però aquest llibre ho demostra que vostè val més pel que calla que pel que explica...

-Sí, sí, m'he mossegat les ungles, però el lector intel·ligent ho entendrà sense que jo ho hagi de dir expressament. Ara bé, tingui present que me les he tallades poquet però...

-Qui se les ha tallades una mica massa és qui va tapar les transcripcions entre Alfonso Armada i el rei, o els que han guardat massa documents per desclassificar.

-I les cintes gravades del 23F durant les "escenes de poder": el que va dir el tinent coronel Tejero o les converses del rei amb tots els capitans generals, amb tots. Moltes converses estan gravades des de Telefònica.

-Quant trigaran a fer-se públiques?

-Depèn de la força amb què ho demanem. Hem d'insistir perquè hem de saber més del GAL, més del que sabien els EUA del cop d'estat i qui va pagar el referèndum de l'OTAN...

-Ajudaran a aclarir més la història

-Miri, l'endemà del cop, el 24F, hi ha Junta de Defensa Nacional, on el rei assegura que els colpistes són uns "patriotes" i denota certa simpatia pels insurrectes. Adolfo Suárez va acusar-lo de falsificar la història, de justificar el cop i va exigir detenir immediatament Armada. No se'l va detenir fins el 26 i enmig se li va "oferir" una fugida. "Jo no fujo ni m'escapo", va respondre Armada a qui li va fer l'oferta. Ben mirat, potser hauria de dir qui "no li va oferir" fugir.

- Com hem permès que la Corona visqui amb aquesta impunitat?

-Hem volgut un salvador. Llavors, el perill no eren els etarres, ni els banquers... sinó els militars que tenien les armes, i el rei com a capità general va donar una ordre i el van creure, tots vam acceptar.

-Vostè explica el coneixement que des de Catalunya es tenia de l'operació Armada.

-Explico un dinar amb Jordi Pujol, Alfonso Armada i Marta Ferrusola, en què li hauria explicat. Així mateix, a Miquel Roca també li van fer saber i van proposar que Pujol participés de l'operació.

-Vostè que coneix l'entramat de l'Estat, jo recordo el seu llibre "Yo entré en el CESID" o el que ara ha publicat, com creu que pot reaccionar davant del procés, pot respondre...

-Durament?

-Durament.

-Mira, hi ha dues opcions. Primera, a l'exèrcit, segons la Constitució, li correspon defensar la sobirania i la integritat territorial d'Espanya. Si hi ha moviments secessionistes ha de sortir l'exèrcit i només l'exèrcit. Ho faran? Recordem com Adolfo Suárez va fer un test amb cinc capitans generals per prendre Euskadi en cas d'independència. Van fer les maquetes, l'estratègia, l'estudi... però al final es van despenjar els cinc generals. La resposta estatal respon a l'exèrcit, per això Mariano Rajoy avisa que tot està previst.

I l'altra? La seva proposta?

-La meva proposta és diferent, suposem que arribi Felip VI i com nou rei hauria de portar la monarquia federal, que uneix més i no és de ningú.

[Font: Par Quico Sallés, Nació Digital, Barcelona, 14abr14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

Impunidad y crímenes franquistas
small logoThis document has been published on 15Apr14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.