Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

22des14


La infanta Cristina, al banc dels acusats


El jutge José Castro du a judici la infanta Cristina, acusada de dos presumptes delictes fiscals. Ho ha comunicat en la interlocutòria d'obertura de judici oral del cas Nóos, que inclou la germana del rei Felip VI a la llista d'acusats. A més, el jutge li imposa una fiança de responsabilitat civil. La infanta s'haurà d'enfrontar a un judici en què l'acusació popular li penes que sumen 8 anys de presó.

La decisió de Castro es donava pràcticament per segura, però a partir d'aquest moment la justícia ha dit ja formalment que Cristina de Borbó s'haurà d'asseure a la banqueta dels acusats del cas Nóos. L'obertura de judici oral no es pot recórrer, tot i que en els darrers dies la Fiscalia ha apuntat la possibilitat que es pugui recórrer la decisió. Si fos viable la defensa de la infanta faria tot el possible per aconseguir-ho.

La defensa -com la Fiscalia- manté que no es podia obrir judici oral contra la infanta perquè qui l'acusava de delictes fiscals era l'acusació popular de Manos Limpias, i no ho feien ni la Fiscalia Anticorrupció ni l'acusació particular -la part perjudicada: Hisenda-. Ara bé, amb la interlocutòria d'avui és pràcticament impossible que es pugui evitar el judici a la infanta.

La inclusió de la infanta en l'obertura de judici oral era l'única gran incògnita que quedava per resoldre, perquè que Castro obriria judici contra el seu marit Iñaki Urdangarín juntament amb el seu soci Diego Torres, era del tot segur, com així ha estat. El cunyat del rei, Urdangarin, s'enfronta a penes d'entre 19 anys i sis mesos i 26 anys que han reclamat per a ell la Fiscalia i l'acusació popular de Manos Limpias.

L'expresident de les Illes Balears Jaume Matas tampoc devia tenir cap dubte que seria dut a judici per Nóos, com així ha estat. Matas, actualment a la presó, s'enfrontarà, amb Nóos, al judici més greu, després dels dos a què ha estat sotmès i que s'han tancat amb sentències condemnatòries. Per Nóos, se li reclamen 11 anys de presó.

Ara, decretada l'obertura de judici oral, és el torn de les defenses, que hauran de presentar els seus escrits, i llavors es posa en marxa tota la maquinària cap al judici, el de més magnitud que s'haurà celebrat mai a les Balears i que es preveu que tingui lloc després de l'estiu.

[Font: Per Antónia Artigues, Palma, Ara, Barcelona, 22des14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 23Dec14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.