Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

11gen16


Cristina de Borbó demana acollir-se a la «doctrina Botín»


L'inici del judici pel Cas Nóos podria comportar l'arxivament de la causa contra la infanta Cristina per un delicte contra la hisenda pública, un cop la seva defensa plantejarà, durant la vista d'avui i demà, que se li apliqui l'anomenada doctrina Botín, per la qual es podria arxivar l'acusació si el fiscal no l'exerceix i només ho fa l'acusació popular, com és el cas de Cristina de Borbó, que actualment només ha de fer front a l'acusació del sindicat de funcionaris Manos Limpias, que demana vuit anys de presó.

De fet, el judici que té lloc avui a Palma i que ha començat amb puntualitat a un quart de deu del matí enmig d'una gran expectació mediàtica i fortes mesures de seguretat, dedicarà la jornada de dilluns i probablement la de dimarts a resoldre diverses qüestions prèvies, la principal de les quals és la possibilitat d'arxivar l'acusació contra Cristina.

"Jurisprudència consolidada"

Així ho ha sol·licitat l'advocat Jesús María Silva, defensor de la infanta Cristina, que ha defensat l'aplicació de la doctrina Botín com a "jurisprudència consolidada" del Tribunal Suprem. La petició se sosté en el fet que l'única acusació popular contra l'exduquesa de Palma és la del sindicat d'ultradreta Manos Limpias, que demana pena de presó de vuit anys en considerar-la cooperadora necessària dels delictes fiscals comesos pel seu marit, Iñaki Urdangarín, a través de la societat Aizoon, de la qual els dos cònjuges eren copropietaris. Aizoon s'hauria beneficiat de manera irregular dels fons públics obtinguts de manera il·lícita per l'Institut Nóos.

La petició de la defensa de Cristina serà plantejada també per la Fiscalia Anticorrupció, que dóna suport a l'aplicació de la doctrina Botín ja que l'agència Tributària tampoc no acusa la infanta. En tot cas, aquesta petició s'ha de resoldre abans del dia 9 de febrer, que és quan està previst reprendre el judici un cop solucionades les qüestions prèvies, en el marc de les quals els defensors dels acusats tenen oportunitat de sol·licitar la nul·litat de les actuacions o proposar noves proves.

Resoltes aquestes qüestions, el judici es reprendrà al febrer, que hauria de quedar vist per a sentència el 30 de juny com a molt tard. No es descarta que alguns dels acusats puguin arribar a pactes que impliquin el reconeixement dels fets, la qual cosa escurçaria el temps de durada del judici.

[Font: Nació digital, Barcelona, 11gen16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 12Jan16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.