Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

22abr17


Mor l'exministre franquista Utrera Molina als 91 anys


L'exministre franquista José Utrera Molina ha mort aquest dissabte a Madrid als 91 anys, segons ha avançat l'ABC. Nascut a Màlaga el 12 de abril de 1926, era advocat i va ocupar diversos càrrecs importants en el règim de Franco. Va ser un dels signants de la pena de mort de Salvador Puig Antich fet que va suposar que fos imputat per part de la magistrada argentina que intentava resoldre el cas. També era sogre de l'exministre Alberto Ruiz-Gallardón i patró de la Fundació Francisco Franco.

Després de ser governador civil franquista en diversos províncies i ocupar alts càrrecs del Ministeri de Treball, va entrar a formar part del govern espanyol presidit per l'almirant Carrero Blanco. Primer va ser ministre d'Habitatge i, després de l'assassinat del delfí de Franco en un atemptat d'ETA, va passar a ser secretari general del Movimiento.

Va convalidar amb la seva signatura la sentència de mort de Salvador Puig Antich i del ciutadà alemany Georg Michael Welzel, tots dos executats a garrot vil el 2 de març de 1974. Per aquest motiu va ser imputat dècades després per la magistrada argentina María de Servini, instructora de la causa penal contra el franquisme.

Va emetre una ordre d'extradició que no va ser acatada per la justícia espanyola. El ministre de Justícia Rafael Catalá va argumentar que els crims ja havien prescrit, i la pena de mort "als anys setanta estava prevista al codi penal de l'època", i per tant "qui signava una pena de mort no cometia un delicte".

En resposta a l'ordre de detenció, Utrera Molina va manifestar a través d'un comunicat al web oficial de la Fundació Nacional Francisco Franco que estava disposat a querellar-se contra les víctimes del franquisme.

[Font: Nació digital, Barcelona, 22abr17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

Impunidad y crímenes franquistas
small logoThis document has been published on 24Apr17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.