Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

16oct16


Munté: «Ells creuen que no han de demanar perdó; nosaltres, que no hem de demanar permís»


La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, ha parlat de la proposició no de llei per anul·lar els judicis sumaríssims del franquisme que es presentarà la setmana que ve el Parlament i ha declarat si des de l'Estat "creuen que no han de demanar perdó, doncs nosaltres estem convençuts que no hem de demanar permís per treballar en aquesta línia de la reparació",

Munté ha participat en l'homenatge als immolats per la llibertat a Catalunya, on ha lamentat que "cap dels governs de l'Estat" hagi avançat en la reparació històrica. "Ben al contrari", ha denunciat Munté, "hem patit una indigna desmemòria" ha afegit en la seva intervenció al Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc."La justícia és memòria, i ho tenim clar des del Govern", ha afegit la vicepresidenta. "Justícia és demanar perdó i justícia és reparar el mal causat", ha sentenciat. "La causa que defensem és tan justa que no defallirem", ha insistit Munté, que també ha recordat que dimarts es va acordar en el Consell de Govern proclamar el 15 d'octubre de cada any com a "Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i les víctimes de la repressió de la dictadura franquista". La data coincideix amb l'aniversari de l'afusellament del president de la Generalitat, Lluís Companys.

Per la seva banda, el president de l'Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny, confia que dimecres vinent s'aprovi la proposició no de llei de reparació jurídica a les víctimes del franquisme, que es va fer a iniciativa de diverses entitats memorialistes. També ha subratllat que les associacions de memòria històrica estan cansades "i fastiguejades" de demanar "el dret a la reparació" i ser ignorades constantment per l'Estat, sigui quin sigui el color del govern.

Pere Fortuny ha estat especialment crític amb el govern socialista, i ha ressenyat que durant el mandat de José Luís Rodríguez Zapatero no s'anul·lessin els judicis sumaríssims del franquisme. "No podem sentir-nos orgullosos d'un govern que ha negat sistemàticament rehabilitar la memòria dels homes, dones i nens víctimes del franquisme, malgrat que l'ONU ho ha condemnat en diverses ocasions i ha demanat la derogació de la Llei d'amnistia del 1973, que impedeix rehabilitar els nostres morts", ha comentat Fortuny.

L'acte ha començat amb els parlaments i amb la interpretació al saxòfon de peces com 'El Cant de la Senyera'. Després dels parlaments s'ha fet l'ofrena floral al monument per recordar els immolats a Catalunya durant el franquisme. La trobada ha comptat també amb la presència de la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia, i el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas. Posteriorment, la comitiva s'ha traslladat fins a la tomba de Companys on també s'ha fet ofrena i un minut de silenci. Tot seguit, i després d'unes paraules de Pere Fortuny, els assistents ha entonat "Els Segadors" i alguns han cridat "i-inde-inde-pen-dèn-ci-a".

[Font: Nació digital, Barcelona, 16oct16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

Impunidad y crímenes franquistas
small logoThis document has been published on 17Oct16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.