Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

07feb17


Unes 600 persones recorden al Coll de Manrella els exiliats i deportats catalans pel franquisme


Unes sis-centes persones arribades d'arreu de Catalunya han participat aquest diumenge en la Jornada en Memòria de l'Exili i la Deportació, que es commemora el 5 de febrer en record que, el mateix dia del 1939, les institucions republicanes van travessar la frontera amb França juntament amb centenars de civils i militars.

El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, acompanyat de l'alcaldessa d'Agullana, la directora general de Relacions Institucionals, Carme Garcia, i el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas, han creuat a peu la frontera en homenatge a les persones que van haver-ho de fer fa 78 anys fugint de la guerra, i en record dels que, encara avui, han de superar fronteres pel mateix motiu.

L'acte, que s'ha celebrat sota una intensa pluja, ha acabat amb una lectura de textos davant del monument a Lluís Companys que hi ha al Coll de Manrella, a la Vajol (Alt Empordà). Romeva ha tingut un record pels "molts catalans" que van haver d'exiliar-se per la dictadura franquista. A més, el conseller ha dit que "nosaltres hem estat refugiats i estem al costat de tots els que ho són avui", i per això, ha dit, Catalunya sempre "ha estat, està i estarà disposada a acollir".

En l'homenatge, que també ha tingut la presència de descendents de represaliats, com l'Associació de Descendents de la Maternitat d'Elna, els Fills i Filles de Republicans Espanyols i Infants de l'Èxode o l'Amical de Ravensbruck, Romeva també ha declarat que "tota guerra significa una derrota de la humanitat" però que "som molts els que estem disposats a guanyar la batalla, pacífica però sense treva, a favor d'allò que més humans ens fa: l'amistat i la solidaritat entre persones i pobles".

Just abans de l'acte al Coll de Manrella, Romeva ha visitat el Mas Perxés, la casa on Companys es va refugiar juntament amb Mercè Rodoreda i Pere Quart, entre d'altres. Ha estat el primer cop que un membre del Govern de la Generalitat visita el mas des de l'estada del govern republicà l'any 1939.

La jornada recorda que el 5 de febrer de 1939 pel Coll de Lli (La Vajol), van fugir centenars de civils i militars convertint-se en refugiats polítics en terra francesa, entre els quals es compten els màxims representants de les institucions republicanes, el President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, el President del Govern Basc, José Antonio de Aguirre, el President de la República, Manuel Azaña, així com personalitats com Carles Pi i Sunyer, Mercè Rodoreda, Pau Vila, Pere Quart o Pompeu Fabra, els quals partiren del Mas Perxers.

Al llarg de la tarda de diumenge hi ha previstos altres actes a la platja d'Argelers, a la Catalunya Nord, que va servir de camp de refugiats a milers de republicans entre els anys 1939 i 1941. Entre d'altres, hi participaran persones que van viure al camp i, també, membres de l'exili sirià, i hi ha una actuació de Lluís Llach i Sílvia Bel. Finalment, s'instal·larà una placa a la platja en record dels refugiats republicans escrita en aranès, català, castellà, anglès i francès.

[Font: Nació digital, Barcelona, 07feb17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 07Feb17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.