EQUIPO NIZKOR
Información

DERECHOS

09ago07


L'equip Nizkor compara ICV-IU amb Primo de Rivera per haver acceptat la llei de memòria històrica del PSOE


L'equip Nizkor compara ICV-IU amb Primo de Rivera per haver acceptat la llei de memòria històrica del PSOE L'ens alerta que el text violarà el dret internacional si no anul·la els judicis franquistes

L'equip Nizkor, organisme expert en drets humans, va avisar ahir que recorrerà contra la llei de memòria històrica impulsada pel PSOE davant dels tribunals internacionals si el text s'aprova sense anul·lar els judicis del franquisme, cosa que «és il·legal i viola el dret internacional». A més a més, el president de l'ens, Greeorio Dionis, va comparar la posició transigent d'ICV-IU envers una part del text amb la interpretació que el dictador Primo de Rivera feia de la seva pròpia legalitat.

Si el fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, argumentava que tot règim que fa una llei i té poder per fer-la marca la legalitat, és a dir, que les lleis del seu règim podien no ser legítimes però eren legals, l'equip Nizkor compara aquesta interpretació amb la que fa ara ICV-IU en donar suport a la llei del PSOE, i, per tant, acceptar implícitament que les lleis, òrgans i procediments franquistes fossin legals per molt que «illegítims i injustos», com van pactar literalment PSOE i lU-ICV per desencallar la tramitació del futur text a les Corts espanyoles.

Aquesta és, segons va informar l'Agència Catalana de Notícies, una de les contundents conclusions que va fer públiques ahir el prestigiós organisme internacional Nizkor, que representa més de 130 entitats de víctimes del franquisme i que alerta que la llei estatal «viola la mateixa Constitució Espanyola, nega el dret a l'accés a la justícia de les víctimes, fins i tot nega que les mateixes víctimes existeixin». L'equip Nizkor també avança que al setembre enviarà un informe al govern espanyol i al Congrés en què adverteix que si no s'anul·len els judicis del franquisme, com demana ERC i com havia promès inicialment el govern de Zapatero, els durà davant dels tribunals internacionals. La direcció de Nizkor es va reunir ahir a Charleroi, a Bèlgica, amb la presidenta de l'associació Arxiu, Guerra i Exili, Dolores Cabra, i amb el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà. El dirigent republicà va tornar a reclamar que la llei reconegui jurídicament les víctimes del franquisme i va advertir que el seu grup encara és molt lluny de donar suport al PSOE.

[Source: OMJ, El Punt, Barcelona, Dimecres, 8 d'agost del 2007]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en España
small logoThis document has been published on 14Aug07 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.